Google používateľom nechtiac zmazal dáta z Disku, ktoré naň nahrali za uplynulý pol rok

Stovky používateľov služby Google Drive po celom svete si v uplynulých dňoch všimli, že im z úložiska zmizli súbory, ktoré naň nahrali za posledných šesť mesiacov. Nejde pritom o anomáliu ale o chybu, ktorú si Google zatiaľ nepriznal.

30.11.2023 08:00
Disk Google, Google Drive Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavte si, že namiesto externého disku si všetky svoje drahocenné súbory a fotky ukladáte len na cloudové úložisko. Že si to nemusíte ani predstaviť, lebo tak už dávno robíte? Možno by ste mali svoj prístup prehodnotiť a zvážiť archiváciu dôležitých súborov aj na fyzický disk či aspoň USB kľúč. Aby sa vám nestalo to, čo momentálne trápi stovky používateľov služby Disk Google, ktorým z úložiska zmizli všetky súbory, ktoré naň nahrali počas uplynulých šiestich mesiacov. Napriek tomu, že Google si zatiaľ chybu nepriznal, je očividné, že chyba nie je len na strane niekoľkých nešťastníkov, ktorí by omylom klikli niekam, kam nemali.

Diskusné skupiny technickej podpory Google v priebehu posledných dní zaplavili stovky sťažností používateľov, ktorí žiadajú obnovu stratených dát v službe Disk. Na tom by okrem množstva nebolo nič zvláštne, nebyť jednej spoločnej črty – používatelia hlásia stratu dát len za posledného pol roka. “Súbory z môjho účtu na Disku Google náhle zmizli. Stav súborov sa v podstate vrátil do podoby z mája 2023. Všetky súbory od tohto dátumu zmizli a súborová štruktúra je rovnaká ako v máji,” uviedol fóre Google jeden z mnohých poškodených. Na príspevok zareagovala ďalšia stovka používateľov, ktorí opisujú podobný problém. Google zatiaľ len veľmi vágne naznačil, že problém môže byť v synchronizácii cloudového úložiska s desktopovou aplikáciou. Nič viac, nič menej. “V súčasnosti problém, ktorý sa dotkol obmedzeného množstva používateľov desktopovej aplikácie Drive, vyšetrujeme,” uviedla spoločnosť a upozornila, aby sa používatelia aplikácie neodpájali od pripojeného účtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Drive #cloud #úložisko #Disk Google