Hackeri získali prístup k takmer 7 miliónom účtov firmy testujúcej DNA

Služba 23andMe na genealogické testovanie DNA je populárna aj na Slovensku. Hackerom sa podarilo získať prístup k viac ako polovici všetkých účtov s rodinnými údajmi, dátumami narodenia a geografickými údajmi.

06.12.2023 08:40
23andMe Foto:
23andMe
debata (1)

Služby, ktoré vám na základe testov vzorky DNA prezradia, odkiaľ pochádzali vaši dávni predkovia a kto sú vaši vzdialení príbuzní, získali na popularite najmä v posledných rokoch. Na trhu pôsobí veľké množstvo firiem, ktoré ponúkajú genealogické DNA testy za niekoľko desiatok eur. Líšia sa svojim zameraním, rozsahom testovania, ako aj používateľskou základňou, ktorá umožňuje precíznejšie vyhľadávanie potenciálnych príbuzných. Obavy o ochranu citlivých osobných údajov pritom neboli pre mnohých zákazníkov na programe dňa. Až doteraz. Služba 23andMe, ktorá je obľúbená aj medzi Slovákmi v týchto dňoch priznala veľký únik citlivých dát svojich zákazníkov.

Hackerom sa podarilo získať údaje až o 6,9 miliónoch účtoch. Napriek snahe zvaliť vinu na používateľov, ktorí svoje účty nechránili kvalitným heslom, 23andMe priznala, že tento problém sa týkal viac než polovice zákazníckej základne. Našťastie medzi odcudzenými údajmi neboli DNA záznamy. Hackeri sa k vzácnemu lupu dostali cez 14-tisíc individuálnych účtov, ktorých prihlasovacie údaje sa objavili na čiernom trhu. K účtom sa postupne prihlasovali a podarilo sa im nájsť aj cestičku k veľkému objemu dát obsahujúcich informácie o používateľových príbuzných. Následne hackeri z účtov stiahli dáta vrátane súkromných informácií o rodokmeňoch. To im umožnilo vytvoriť rozsiahlu databázu mien, prepojení, dátumov narodenia, lokalít, adries a fotiek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #genealógia #23andMe #DNA test