Európska únia bude regulovať umelú inteligenciu. Pristúpila k prvým krokom

Odborníci sa zhodujú na tom, že ak by umelá inteligencia nebola regulovaná, môže sa jej vývoj vymknúť spod kontroly a mohla by tak predstavovať riziko.

12.12.2023 08:00
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Neskoro, ale predsa. Experti na umelú inteligenciu (AI), ako aj viacerí technologickí lídri už mesiace volajú na poplach a upozorňujú na riziká spojené s neregulovaným vývojom pokročilých algoritmov. Ak by sa podľa nich vývoj AI vymkol spod kontroly, následky s tým spojené by bolo možné len veľmi ťažko zvrátiť. Problémom však je, že AI nie je žiadnou novinkou, ktorej vývoj by začal len včera, a tak zastaviť či presmerovať rozbehnutý vlak je každým dňom ťažšie a ťažšie. Európska komisia je jednou z mála svetových entít, ktoré sa už niekoľko mesiacov snažia nájsť primerané riešenie pri regulácii AI. Po 36 hodinách intenzívnych rokovaní členovia Európskej komisie dospeli k dohode, ktorá definuje pravidlá kontroly systémov AI vrátane modelov GPT, Gemini a systémov rozpoznávania tvá­re.

Návrh dohody musí ešte začiatkom roka schváliť Európsky parlament. Ak sa tak stane, nové pravidlá vstúpia do platnosti najskôr v roku 2025. Je to síce neskoro, no Komisia musela zohľadniť aj čas, ktorý technologické firmy potrebujú na úpravu systémov tak, aby spĺňali všetky regulačné podmienky. V závese nechcú zostať ani Spojené štáty, Čína či Veľká Británia, ktoré takisto pracujú na vlastných opatreniach. Pre technologické firmy sú však smerodajné najmä smernice z kľúčových trhov – krajín EÚ, Spojených štátov a Číny.

Podľa nových pravidiel by mali mať spotrebitelia možnosť podávať sťažnosti a technologické firmy by pri ich porušení čelili vysokým pokutám. Eurokomisár Thierry Breton uviedol, že dohoda má historický význam, keďže stanovuje presné pravidlá používania AI. Dodal, že “ide o oveľa viac než len pravidlá – je to základ pre start-upy a výskumníkov, ktorí plánujú uspieť v oblasti AI.” Šéfka Európskej komisie, Ursula von der Leyen uviedla, že dohoda má pomôcť vývoj technológie, ktorá nebude ohrozovať bezpečnosť a práva ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #umelá inteligencia #EK #AI