Podvodné stránky útočia pred Vianocami na peňaženky Slovákov. Pri online nákupoch buďte opatrní

Našli ste práve topánky za výrazne nízku cenu? Buďte na pozore. Na internete sa v predvianočnom období množia podvodné stránky ponúkajúce tovar známych značiek.

15.12.2023 09:00
internet, banking, eshop, nákup, online, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak ešte nemáte nakúpené vianočné darčeky a spoliehate sa na nákupy na poslednú chvíľu, dajte si pozor na to, odkiaľ budete tovar kupovať. Na internete za poslednú dobu pribudlo veľké množstvo podvodných online obchodov, ktoré sa vydávajú za známe módne značky. Ich cieľom je vylákať od návštevníkov citlivé osobné údaje, vrátane informácií o platobných kartách. Informovala o tom spoločnosť Eset, ktorá len na Slovensku objavila až 55 podvodných stránok. “Podvodné online obchody používajú veľmi podobnú grafickú šablónu aj formát URL domény. Obeť môže na tieto stránky naraziť jednoducho aj pri vyhľadávaní cez internetový prehliadač, ak zadá kľúčové slová obsahujúce názov značky a „zľavy“ či „výpredaj“. Odkazy na podvodné e-shopy sa môžu nachádzať aj v sponzorovanej sekcii výsledkov vyhľadávania,” upresňuje Eset.

Pri návšteve takýchto stránok je potrebné byť ostražitý, keďže už na prvý pohľad grafikou a dizajnom pripomínajú legitímne e-shopy. Pri súhre okolností sa preto môžu nachytať aj používatelia, ktorí sa považujú za obozretných. To, že počet detegovaných podvodných e-shopov ešte nie je finálny potvrdzuje aj Ondrej Kubovič z Esetu. “Do Vianoc môže ešte podobných falošných obchodov pribúdať. Preto je potrebné byť skeptický voči stránkam, ktoré ponúkajú obrovské zľavy. Ak niečo vyzerá príliš dobre na to, aby to bola pravda, zvyčajne ide o podvod,” dodáva.

Podozrivo nízka cena a žiadne hodnotenia? Ruky preč!

Ak ste narazili na stránku, ktorá ponúka tovar za podozrivo nízke ceny, prípadne deklaruje, že je len outletom s “výbehovým” tovarom, skúste si najprv vyhľadať hodnotenia e-shopu na internete. Ak žiadne hodnotenia nemá (napríklad na portáli Heuréka), s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvod. Skontrolovať si ďalej môžete aj také detaily ako kvalitu textu a jeho formátovanie, kontakt na prevádzkovateľa, zmluvné podmienky či možnosti platby na dobierku. Falošné obchody často žiadajú platbu ešte predtým, ako si používateľ vyberie možnosť dopravy. Stránky tiež návštevníka zväčša presmerujú na falošnú platobnú bránu, ktorú je možné odhaliť už na základe dizajnu a internetovej adresy. Ďalšou možnosťou je skontrolovať si doménu cez portál whois.com a zistiť, či v databáze nechýbajú informácie o firme, ktorá si doménu zaregistrovala, prípadne či doména nebola zaregistrovaná len nedávno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-shop #podvodné obchody #vianočné nakupovanie