Twitter dobehla vlastná arogancia. EÚ ju obviňuje z podpory šírenia dezinformácií

Európska únia oznámila, že sociálnu sieť X (predtým Twitter) podozrieva z porušovania pravidiel v boji proti ilegálnemu obsahu a dezinformáciám.

19.12.2023 09:30
Twitter Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Európska únia podozrieva sociálnu sieť X (Twitter) z porušovania pravidiel v boji proti nelegálnemu obsahu a dezinformáciám, ktoré stanovuje nová smernica o digitálnych trhoch DSA. Elon Musk, ktorý službe neformálne šéfuje, sa už viackrát vyjadril, že odmieta akékoľvek reštrikcie, a navyše sám nariadil, aby na X bola odblokovaná väčšina zablokovaných účtov. Medzi inými napríklad aj profil Donalda Trumpa, ktorý bol zablokovaný ešte predošlým vedením sociálnej siete v súvislosti s opakovaným šírením dezinformácií.

Európsky zákon o digitálnych službách DSA je najrozsiahlejším svojho druhu. Stanovuje transparentné a veľmi prísne pravidlá kontroly obsahu, ktorými sa v súčasnosti musia riadiť najväčšie internetové firmy. Zákon má chrániť občanov Európskej únie pred šírením škodlivého obsahu. Pod pojmom škodlivý obsah sa neukrývajú len aktivity a praktiky, ktoré môžu škodiť používateľom a ovplyvňovať férovú trhovú súťaž, ale aj napríklad aj nezákonný obsah porušujúci autorské práva. DSA bude dohliadať aj nad praktikami firiem pri ochrane súkromia a slobody prejavu. Na začiatku sa bude vzťahovať na platformy, ktoré majú viac ako 45 miliónov používateľov (viac ako jednu desatinu obyvateľov EÚ), teda Facebook, TikTok, X (Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Amazon, Booking, Alibaba, AliExpress a Zalando. Neskôr sa budú pravidlá vzťahovať plošne na všetky firmy bez rozdielu.

X nerešpektuje európsku smernicu DSA

X je prvou firmou, ktorú začala Európska únia formálne vyšetrovať. Podľa komisára pre digitálne záležitosti, Thierryho Bretona, je firma podozrivá z porušovania povinností pri transparentnosti a filtrovaní zavádzajúcich informácií. Jej predstavitelia na margo obvinenia reagovali tým, že spolupracujú s regulačnými autoritami. Zároveň však v oficiálnom vyhlásení dodali, že je potrebné, aby “vyšetrovací proces zostal bez politického vplyvu a nasledoval zákony.”

Platforma sa dostala do hľadáčika Európskej únie po útoku teroristického hnutia Hamás na civilistov v Izraeli. Na sociálnej sieti sa krátko na to začali šíriť nepravdivé informácií, násilný a teroristický obsah a nenávistné komentáre, voči ktorým prevádzkovateľ dostatočne nezakročil. Zároveň vo svojej najnovšej správe o transparentnosti sociálna sieť dostatočne nevysvetlila aké metriky pri kontrole obsahu využíva a nerozptýlila tak pochybnosti o nedostatočnej ochrane používateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #DSA #ochrana súkromia #X