Nová doba a nové hrozby? Umelá inteligencia sa už dokáže aj sama naklonovať

Podľa vedcov je už dnes možné využiť pokročilé modely umelej inteligencie na automatické vytvorenie jednoduchých AI nástrojov aj bez zásahu človeka. Umelá inteligencia sa tak dokáže sama naklonovať.

21.12.2023 08:00
Umelá inteligencia / AI / Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri čítaní titulku ste možno zažili déja-vu. To, čo bolo kedysi súčasťou najbláznivejších sci-fi filmov alebo kníh sa stáva realitou. Americkí vedci tvrdia, že pokročilým komplexným modelom umelej inteligencie podobným ChatGPT, dokážu prikázať aby sa v obmedzenej miere naklonovali. “V súčasnosti využívame rozsiahlejšie modely na to, aby zhotovili menšie a jednoduchšie modely umelej inteligencie. Je to niečo, ako keď veľký brat pomáha svojmu malému bratovi,” uviedol pre americkú televíziu Fox News, Yan Sun zo spoločnosti Aizip, ktorá na výskume participovala. Do výskumu sa zapojil aj tím vedcov z amerického inštitútu MIT a univerzity UCAL.

“Sme na začiatku etapy, v ktorej bude môcť umelá inteligencia vytvárať ďalšiu umelú inteligenciu,” dodal Y. Sun. Technológia má byť podľa neho prelomová najmä v tom, že ide o úplne automatizovaný proces bez zásahu človeka. Inak povedané, AI si bude môcť vytvoriť svojho pomocníka, ktorého naučí vykonávať niektoré z činností, ktoré by inak musel vykonávať sám. Je to akýsi systém delegovaných právomocí, ktorý vytvára spleť viacerých systémov prepojených do jedného veľkého “hlavného” systému AI.

Takéto špecializované modely môžu byť využívané pri bežných každodenných činnostiach, pri ktorých nie je potrebná celá kapacita umelej inteligencie. Z toho vyplývajú aj výhody spojené s výpočtovým výkonom zariadenia. AI tak môže fungovať aj na pomerne jednoduchých zariadeniach s nevýkonným čipom. Vedci si myslia, že už v blízkej budúcnosti by mohla byť skutočná umelá inteligencia aj súčasťou takých zariadení ako sú kávovary, umývačky riadky, televízory či rúry na pečenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI