Firma Hyperloop One skrachovala. Sľubovala prepravu ľudí nadzvukovou rýchlosťou

Chcela prepravovať ľudí rýchlosťou 1200 kilometrov za hodinu, no ani jej prototyp verejnosť a investorov nepresvedčil. Firma Hyperloop One skrachovala.

27.12.2023 12:00
hyperloop Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Možno si ešte spomeniete na futuristické projekty Hyperloop, ktoré sľubovali nadzvukovú prepravu ľudí cez špeciálne “potrubie.” V jednom z nich sa dokonca skloňovalo Slovensko, ako potenciálna kandidátska krajina na vybudovanie prvého prototypu tejto hybridnej prepravy. Firma HTT sa ešte v roku 2016 nechala počuť, že by mohla spojiť Viedeň s Bratislavou a obyvateľov a turistov prepraviť z jednej metropoly do druhej len za 8 minút. Projekt však zamrzol a spomienkou naň sú už len početné články, ktoré plnili titulky novín po celom svete.

Jeden z “hyperloop” projektov sa ale predsalen ujal. Kanadská spoločnosť TransPod v minulom roku predstavila vlastnú obdobu kapsulovej prepravy s názvom FluxJet, ktorá by mala spojiť mestá Calgary a Edmonton, ktoré sú od seba vzdialené tri hodiny cesty autom. Hyperloop by mal byť schopný ľudí prepraviť z miest v provincii Alberta len za 45 minút. Od minulého roka ale o projekte nie je počuť a zdá sa, že TransPot má našliapnuté kopírovať trajektóriu ďalšej hyperloop firmy Hyperloop One, ktorá v týchto dňoch skrachovala.

Nadšenie vystriedal pád

Hyperloop One, podobne ako ďalšie firmy, pri vývoji prototypu futuristickej hromadnej dopravy vychádzala z konceptu Elona Muska. Ten svojho času tvrdil, že práve tento druh dopravy má budúcnosť a firmám po celom svete vnukol nápad, ktorého sa mohol chytiť ktokoľvek. Viacerí tak aj urobili, vrátane firmy Hyperloop One (skr. HO), ktorá patrila medzi najznámejších ambasádorov kapsulovej prepravy. Podporil ju dokonca aj zakladateľ spoločnosti Virgin, miliardár Richard Branson. V minulom roku ale svoju podporu stiahol a HO sa začalo podnikanie rúcať ako domček z karát.

Bola to pritom ona, ktorá ešte v roku 2020 úspešne otestovala prepravu dvoch ľudí v špeciálnej “levitujúcej” kapsule. Namiesto rýchlosti 1200 kilometrov za hodinu ale dosiahla kapsula rýchlosť len 172 kilometrov za hodinu na 500-metrovom testovacom úseku. V roku 2022 HO pochopila, že prepravovať ľudí by bolo pridrahé a nerentabilné, preto ohlásila, že namiesto ľudí chce prepravovať už len tovar. Táto idea ale investorov nepresvedčila a začal sa pád, ktorý začal s prepustením 100 ľudí a vyvrcholil nedávnym bankrotom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #Hyperloop #Hyperloop One #nadzvuková preprava