Vďaka novému algoritmu už umelá inteligencia nebude psom dokresľovať dva chvosty

Špeciálny nástroj dokáže za pomoci umelej inteligencie analyzovať a skompletizovať chýbajúce časti fotiek. Namiesto porovnávania okolitých pixelov lepšie pochopí zobrazované reálie.

15.06.2023 08:00
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Meta oznámila, že vedcom a výskumníkom sprístupní svoj špeciálny nástroj na báze umelej inteligencie, ktorý dokáže analyzovať a skompletizovať chýbajúce časti fotiek, obrázkov a ilustrácií. Podľa Mety je model I-JEPA (skr. Image Joint Embedding Predictive Architecture) oveľa presnejší než iné, bežne dostupné nástroje. Na rozdiel od nich sa učí za pomoci vytvárania vnútorného modelu vonkajšieho sveta, ktorý porovnáva abstraktné reprezentácie obrázkov namiesto porovnávania samotných okolitých pixelov.

Vďaka tomuto prístupu je generovanie chýbajúcich časti oveľa prirodzenejšie a zodpovedajúce aktuálnej realite. Nestane sa tak, že človeku na fotke s chýbajúcimi dvoma prstami na ruke nástroj dokreslí ďalšie tri prsty či psovi namaľuje dva chvosty a tri zadné nohy. Bežné generatívne modely umelej inteligencie sa totiž snažia vyplniť každý kúsok chýbajúcej informácie aj keď je akokoľvek nepredvídateľný. Výsledkom je, že sa príliš zameriavajú na nepodstatné detaily a robia chyby, ktoré by človek vďaka poznaniu fyzikálnych zákonov a sveta nikdy neurobil.

Ako uviedla spoločnosť Meta na svojom blogu, cieľom ďalšieho vývoja v oblasti umelej inteligencie je návrh pokročilej architektúry, ktorá by prekonala niektoré z hlavných obmedzení, ktoré trápia súčasné systémy umelej inteligencie. “Víziou je vytvoriť systémy, ktoré sa dokážu naučiť vnútorným modelom fungovania sveta tak, aby dokázali promptne reagovať aj na zložité požiadavky týkajúce sa neznámych situácií.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #méta