Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny

"Oscara za vedu" získal tento rok francúzsko-kanadský vedec a genetický inžinier Michel Sadelain, ktorý bol ocenený za výskum genetickej modifikácie imunitných buniek na boj proti rakovine.

14.04.2024 20:20
debata

Ocenenie Breakthrough Prize prebral v sobotu v Los Angeles, informovala v nedeľu agentúra AFP. Dodala, že Sadelainova práca viedla k vývoju novej formy terapie s názvom CAR-T, ktorá preukázala výnimočnú účinnosť proti niektorým typom rakoviny krvi.

Cena Breakthrough Prize sa udeľuje od roku 2010 a je dotovaná lepšie ako Nobelove ceny, poznamenala AFP.

Dodala, že sa ňou oceňujú „najskvelejšie mozgy sveta“ v rôznych vedeckých oblastiach vrátane vied o živote, základnej fyziky a matematiky. V sobotu tak bolo vyznamenaných približne 20 ďalších vedcov. Niektoré z ocenených výskumov zahŕňali účinné lieky na liečbu cystickej fibrózy – genetickej poruchy, ktorá postihuje pľúca, či objav najbežnejších genetických príčin Parkinsonovej choroby.

Sadelain si rozdelí finančnú dotáciu vo výške tri milióny dolárov s americkým imunológom Carlom Juneom, ktorý robil rovnaký prelomový výskum v tejto oblasti nezávisle od svojho spoluvíťaza.

Sadelain študoval medicínu v Paríži a imunológiu v Kanade a následne – v roku 1989 – začal postdoktorandský výskum na Massachusetts Institute of Technology (MIT). AFP doplnila, že v tom čase bol veľký záujem o vývoj vakcín na „trénovanie“ imunitného systému, aby rozpoznal a zničil rakovinové bunky. Po prechode do Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku Sadelain vyvinul spôsob, ako použiť deaktivovaný vírus na genetické preprogramovanie ľudských T-buniek.

Vďaka základom, ktoré položili Sadelain a June, je teraz k dispozícii pol tucta bunkových terapií pomocou metódy CAR-T schválených v USA a prebiehajú i stovky ďalších klinických štúdií. Metóda CAR-T spočíva v tom, že pacientovi sa najskôr odoberú T-bunky, ktoré sa mimo tela upravia a potom sa infúziami vracajú späť do krvi. Takto sa vytvárajú takzvané živé lieky. Liečba touto metódou sa osvedčila proti lymfómu, niektorým leukémiám a myelómu – závažnej a komplexnej rakovine krvi.

Sadelain opakovane vyjadril nádej, že jeho výskum umožní „aplikovať túto liečbu aj na iné druhy rakoviny“. Doplnil, že CAR-T bunky by mohli pôsobiť proti autoimunitným ochoreniam ako lupus a „jedného dňa“ možno i proti cukrovke či roztrúsenej skleróze.

debata chyba
Viac na túto tému: #Breakthrough Prize