„Zistili sme, že muži, ktorí pri našej štúdii spotrebovali najväčšie množstvo sójových potravín, mali nižšiu koncentráciu spermií, ako tí, ktorí sójové jedlá vôbec nejedli,“ povedal Jorge Chavarro z Harvardskej školy verejného zdravia v Bostone. Jeho štúdiu publikoval odborný časopis Human Reproduction.
„Medzi oboma skupinami bol veľký rozdiel,“ dodal Chavarro. Minulé štúdie na zvieratách podľa neho dokázali spojitosť medzi spotrebou rastlinných estrogénov a neplodnosťou. U ľudí však zatiaľ podobné dôkazy chýbali.
Chavarrov tím skúmal konzumáciu 15 rozličných druhov sójových jedál na 99 mužoch po dobu šiestich rokov. Vedci zisťovali aké druhy sójových potravín muži v uplynulých mesiacoch zjedli a potom ich rozdelili do skupín podľa rôzných obsahov sóje v jednotlivých pokrmoch. Tí s najvyšším obsahom sóje vo svojom jedálničku mali až o 41 miliónov spermií na mililiter menej ako muži, ktorí žiadnu sóju nejedli. Bežný počet spermií býva v rozmedzí medzi 80 až 120 miliónmi na mililiter.
„To napovedá, že sójové potraviny môžu mať škodlivý vplyv na rozmnožovacie ústrojenstvo a hlavne na tvorbu spermií,“ hovorí Chavarro. Zároveň však dodáva, že zo štúdie nie je možné vyvodzovať závery, podľa ktorých sója vyvolavá neplodnosť. K tomu je údajne treba ďalšie a oveľa väčšie výskumy.
O využití sóje ako prírodnej antikoncepcie pre mužov sa v štúdii nepíše.