Súčasní fajčiari majú podľa nich v porovnaní s nefajčiarmi 1,4-krát vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. I keď toto riziko stúplo po tom, čo prestali fajčiť, po piatich rokoch kleslo na 1,2 násobok. Štúdiu zverejnil odborný časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology.
„Podobne ako pri srdcových chorobách a rôznych druhoch rakoviny, by sa malo fajčenie považovať za riziko aj pri diabete, hoci má menší efekt ako napríklad na rakovinu pľúc,“ vyjadril sa pre spravodajský portál BBC Naveed Sattar z University of Glasgow, ktorý je členom výskumného tímu. Zároveň podotkol, že lekári by mali svojich pacientov pred týmto možným rizikom varovať.
Výskum síce poskytol ďalšie dôkazy o súvislosti fajčenia a cukrovky 2. typu, no nedokazuje, že ju spôsobuje. V prípade, ak sa toto prepojenie potvrdí, experti odhadujú, že práve fajčenie mohlo na celom svete zapríčiniť 12 percent prípadov cukrovky u mužov a dve percentá u žien.