Plešivenie nie je len vina z matkinej strany

Keď máte pochybnosti, obviníte zo všetkých svojich problémov matku, nie? Vlastne pokiaľ ide o vypadávajúce vlasy a plešatú hlavu, tam sa veda zhoduje, že by muži nemali pripisovať vinu génom zdedeným po matke alebo aspoň nie výhradne im.

17.04.2018 12:00
debata (4)

Po celé roky mnohí ľudia verili, že gény mužského plešivenia postupujú prostredníctvom chromozómu X z matky na syna. Ľudová múdrosť radila neveste pozrieť sa na muža v príbuzenstve z matkinej strany ženícha, aby si urobila predstavu o tom, ako bude jej milovaný časom vyzerať.

Lekári však tvrdia, že presnejšie je za rednúce vlasy viniť oboch rodičov. „Aby ste posúdili, aká veľká je pravdepodobnosť, že budete plešivieť, pozrite sa na všetkých príbuzných v rodine svojej matky i otca,“ uviedla Dawn Davisová, lekárka z dermatologického oddelenia Kliniky Mayo. Existuje niekoľko dôvodov, ktoré naznačujú, že je to pravda. V prvom rade si vedci stále nie sú istí, ktoré gény sú určujúce pre stratu vlasov a odkiaľ prichádzajú. Myslia si však, že k nim prispievajú obe strany rodiny. A po druhé má matka dva chromozómy X, takže zisťovať pohľadom na mužských príbuzných, či vám budú padať vlasy, je v podstate zbytočné.

Stále nie je úplne jasné, čo spôsobuje... Foto: SHUTTERSTOCK
plešatosť, pleš, plešatý Stále nie je úplne jasné, čo spôsobuje plešivenie, no svoju úlohy hrajú aj gény zdedené z matkinej i otcovej strany.

Vedecký termín pre bežnú stratu vlasov je androgénna alopécia. Pokiaľ ju máte, nie ste sami. Zhruba polovica dospelých mužov trpí vypadávaním vlasov už v čase, než prekročia štyridsiatku. Vlasy na hlave vydržia zhruba dva až tri roky, a potom ich nahradia nové v cykle trvajúcom mesiace. Keď vlasy vypadávajú, ale nové ich nenahrádzajú, alebo ich nahradia oveľa tenšie vlasy, potom začneme plešivieť.

Špecifické faktory, ktoré rozhodujú o tom, ako veľmi holá niečia hlava bude, sú stále dosť záhadné. Vedci veria, že tento stav je prevažne genetický a spôsobujú ho zmeny našich pohlavných hormónov.

Vedecká štúdia z tohto roka predložila hypotézu, že ľudia pravdepodobne prídu o vlasy, ak sa zvýši koncentrácia jedného z pohlavných hormónov – dihydrotestos­terónu – v tkanive hlavy. Tento hormón spôsobuje, že sa vlasy stenčia a dokonca prestanú úplne vyrastať z vlasových vačkov. Aj keď to nie je tak celkom vina vašej matky, jej gény môžu hrať svoju úlohu, predovšetkým keď začnete plešivieť pred dosiahnutím stredného veku. Nemecká štúdia z roku 2005 naznačila, že plešivenie pred 40. rokom veku môže diktovať gén v chromozóme X, čo znamená, že táto predispozícia prichádza z matkinej strany rodiny.

Hypotéza nemeckých vedcov uvádza, že muži, ktorí zdedili od matky údajný „plešatý gén“, majú predispozíciu pre vyššie množstvo receptorov mužského pohlavného hormónu androgénu v koži hlavy, a v dôsledku toho začnú skôr plešatieť. Ale profesor Markus Nöthen, ktorý sa na tejto štúdii podieľal, v správe k nej uviedol, že tiež existujú „náznaky, že sa na tomto procese podieľajú aj ďalšie gény, ktoré nie sú závislé od pohlavia rodičov“. Nöthen v roku 2008 viedol ďalšiu štúdiu, do ktorej sa zapojilo viac ako 600 nemeckých mužov, a zistil, že na skorý nástup mužského plešivenia má vplyv umiestnenie chromozómu 20. A to naznačuje, že na „génoch plešatenia“ sa podieľa tak matkina, ako otcova DNA.

Do hry však vstupujú aj iné ako genetické faktory. Štúdia vykonaná v roku 2013 za účasti viac ako 3¤100 mužov v Južnej Kórei zistila, že na skorú stratu vlasov má vplyv aj fajčenie a pitie alkoholu.

Pretrvávajúce záhady okolo plešivenia vysvetľujú, prečo je také ťažké vytvoriť genetickú liečbu plešivosti, ktorá sa stala novým svätým grálom vlasových vedcov. Jednou z možností, ako sa k plešiveniu postaviť, je s hrdosťou ho prijať, oholiť zvyšky vlasov a začať sa honosiť lesklou hlavou. Ostatne vedci zistili, že ľudia majú tendenciu muža opisovať ako silnejšieho a vyššieho po tom, čo si oholil hlavu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plešatosť