Až hodnoty nad touto hranicou môžu podľa vedcov zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Až 95 percent ľudí v rozvinutých krajinách sa pritom so svojou dennou spotrebou soli pohodlne zmestí do limitu, ktorý táto štúdia zadefinovala. Štúdia navyše tvrdí, že vo veľkej väčšine prípadov sa nič vážne nedeje ani pri prekročení tohto limitu, pokiaľ je nadmerná spotreba soli dostatočne vyvažovaná konzumáciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.
„Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení konzumáciu menej ako dvoch gramov sodíka denne, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke soli. Sú však veľmi slabé dôkazy o prípadných lepších zdravotných výsledkoch jedincov, ktorí dodržiavajú tento nízky limit,“ povedal Mente pre britský denník The Independent.
Viac na: [https://www.independent.co.uk/…8485341.html]