Objav juhočeských vedcov môže pomôcť novej vakcíne proti lymskej borelióze

Parazitológovia z Biologického centra Akadémie vied ČR v Českých Budejoviciach po experimentoch so sajúcimi kliešťami popísali, ako sa borélie, teda baktérie spôsobujúce boreliózu, prenášajú z tela parazita do hostiteľa.

30.07.2019 09:00
kliešť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Svojimi zisteniami vyvrátili dogmu, ktorá vo svetovej vede panovala viac ako tri desiatky rokov. Objav napomôže vývoju efektívnejších vakcín a liečebných stratégií zabraňujúcich prenosu tejto závažnej choroby.

„Viac ako tridsať rokov bol uznávaný americký model, že borélie žijú v kliešťacom čreve a vo chvíli, keď kliešť začne sať, borélie prejdú z čriev do slinných žliaz a odtiaľ potom slinami do hostiteľa. My sme ale zistili, že je to úplne inak,“ opisuje Radek Šíma, jeden z hlavných autorov objavu. Poznamenáva, že väčšina vedcov pri vývoji vakcíny proti lymskej borelióze doteraz cielia na molekuly zo slinných žliaz a na cestu prenosu cez sliny. To je podľa neho ale slepá ulička. „Myslíme si, že borélie idú z čreva cez pažerák rovno do hostiteľa a sliny kliešťa pre borélie nie sú dôležité. Preto sa musíme sústrediť na črevo kliešťa, nie na sliny,“ hovorí Radek Šíma.

Jeho slová potvrdzuje riaditeľ Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer www.avcr.cz/…o-hostitele/, ktorý sa štúdiu kliešťov venuje celý svoj profesijný život. „Celé desaťročia sme nemohli borélie v slinných žľazách kliešťa nájsť a hľadali sme pre to rôzne vysvetlenia. Naši mladí kolegovia sa nebáli spochybniť autority a podali presvedčivé dôkazy o tom, že k prenosu borélií nedochádza cez sliny. Je to bezpochyby významný objav,“ uvádza Libor Grubhoffer.

Prvých 24 hodín nie sú borélie infekčné

Borélie sú baktérie špirálovitého tvaru s bičíkmi na oboch koncoch, ktoré sa dokážu prispôsobiť životu v rôznych hostiteľoch. Hlavný rezervoár borélií sa nachádza vo vtákoch a hlodavcoch, odtiaľ prechádzajú do kliešťa a z neho zase späť do vtákov, hlodavcov, ale aj ďalších cicavcov vrátane človeka. V každom hostiteľovi borélie menia svoj povrch, obrazne povedané prezliekajú svoj kabát tak, aby ich nerozpoznal imunitný systém. To je tiež dôvod, prečo bádatelia nemôžu zacieliť protilátku proti tejto baktérii. Toto prezliekanie borélie trvá najmenej 24 hodín.

Snímka borélií v tmavom poli mikroskopu. Foto: Archív Biologického centra AV ČR
klistata bc av cr02.jpg 180133665 Snímka borélií v tmavom poli mikroskopu.

Českobudejovickí vedci však tiež vyvrátili hypotézu, že borélie v prvých 24 hodinách neprechádzajú do hostiteľa. „Borélie prechádzajú hneď, ale počas prvého dňa ešte nie sú pre hostiteľa infekčné,“ upresňuje Radek Šíma. Keď totiž kliešť začne sať krv, borélie dostanú signál, aby premenili svoje povrchové antigény, teda prezliekli svoj kabát. Prvé borélie, ktoré sa dostanú do nového hostiteľa, však ešte nemajú správny kabát, a preto ich imunitný systém odhalí a zničí. Ľudia sa tak lymskou boreliózou počas prvého dňa od prisatia kliešťa nenakazia.

Výskum, ktorý vyžaduje náročné, niekoľko mesiacov trvajúce vakcinačné pokusy a odbery stoviek tkanív na analýzu infekcie, bude ďalej pokračovať finálnym preukázaním prenosu borélií cez kliešťacie črevo a vyhľadaním črevných molekúl, ktoré umožňujú prežívanie borélií a ich množenie. Bádatelia budú hľadať také látky, ktoré by potláčali borélie priamo v čreve kliešťa alebo znemožňovali boréliám premeniť svoj povrch.

Zdroj: Daniela Procházková, Biologické centrum AV ČR, v spolupráci s Milanom Pohle, Odbor mediálnej komunikácie Kancelárie AV ČR

debata chyba