Tetovanie môže pomáhať monitorovať chronické ochorenia

Inteligentné tetovanie, ktoré bolo vyvinuté v Nemecku, dokáže monitorovať chronické choroby.

28.08.2019 09:00
Ľutovať tetovanie z mladosti nie je nič... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mení svoju farbu v reakcii na zmeny koncentrácie glukózy a albumínu aj hladiny pH v krvi. Je tak možné mať pod kontrolou napríklad cukrovku, píše taliansky denník La Repubblica.

Hviezdičky, šípy, trojuholníky a kvety… Mohlo by to vyzerať ako obvyklé tetovanie. Ale nezmazateľné obrázky, ktoré zdokonalil tím vedcov z Technickej univerzity v Mníchove, skrývajú čosi viac: sú schopné meniť farbu v reakcii na zmeny koncentrácie glukózy, albumínu a pH v našom tele.

Ako uvádzajú vedci na stránkach časopisu Angewandte Chemie International Edition, doteraz bolo nové tetovanie testované na niektorých vzorkách kože ošípaných, ale mohlo by byť v budúcnosti vyskúšané na ľuďoch a jedného dňa by dokázalo umožniť pacientom a lekárom sledovať v reálnom čase niektoré chronické ochorenia, ako je cukrovka a ochorenia srdca a obličiek.

Tím vedcov vedený inžinierom chemikom Alim Yetisenom vyvinul senzory, ktoré merajú farbu a aplikujú sa pomocou injekcie, schopné merať koncentrácie troch biomarkerov v tkanivovom moku, ktorý vypĺňa medzibunkový priestor. „Senzory fungujú ako diagnostický displej, ktorý môže meniť farbu v reakcii na zmeny koncentrácie pH, glukózy a albumínu,“ vysvetlili vedci.

Senzor albumínu má žltú farbu, ktorá zelená v závislosti od toho, ako rastie koncentrácia albumínu. Pre senzor glukózy bola tiež zvolená žltá farba, ktorá sa môže meniť tak, že pri vysokej koncentrácii glukózy získa až temne zelenú farbu. A senzor pre pH môže prechádzať zo žltej do modrej, podľa toho, ako sa menia hodnoty pH (normálna hodnota je asi 7,4).

Tri biomarkery boli zvolené preto, že ich zmeny v našom organizme naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Napríklad albumín je proteín krvnej plazmy produkovaný bunkami pečene. Jeho nízke koncentrácie v krvi môžu vypovedať o problémoch s obličkami a pečeňou, zatiaľ čo vysoké hodnoty môžu súvisieť s problémami srdca. Glukóza je parameter, ktorý si musí neustále strážiť pacienti s diabetom, chorobou charakterizovanou vysokou koncentráciou glukózy v krvi, ktorá je spôsobená nedostatkom inzulínu, hormónu, ktorý znižuje koncentráciu glukózy v krvi. A zmeny v hodnotách pH v krvi môžu byť spôsobené širokou škálou problémov, ktoré vyžadujú vyšetrenie špecializovanými lekármi.

Zatiaľ sa podľa vedcov nové tetovanie testuje na koži ošípaných, a kým sa prejde na klinické skúšky, bude potrebné ešte veľa výskumu. Ich štúdia má niekoľko nedostatkov: dve z troch farieb totiž nie sú reverzné. To znamená, že v dvoch prípadoch, teda v prípade albumínu a glukózy, sa farba senzorov potom, čo sa zmení, nevracia k pôvodnej farbe. Deje sa tak len v prípade pH.

Náprava bude podľa vedcov možno tak, že sa pridajú syntetické receptory. Následným krokom bude testovanie tetovania na zvieratách, aby sa zistila jeho efektívnosť a bezpečnosť. „Toto tetovanie môže byť užitočné aj pre monitorovanie koncentrácie elektrolytov, proteínov a patogénnych mikroorganizmov a stavov dehydratácie,“ uvádzajú vedci.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #tetovanie #výskum #ochorenie #koza #testy #glukóza #albumín