Vedci vyvinuli prvý test na nový koronavírus z Číny

Výskumníci v Nemecku vyvinuli prvý diagnostický test na nový koronavírus, ktorý sa vlani začal šíriť v strednej Číne.

17.01.2020 12:12
csm Coronaviren CDC 380df58725 Foto:
Koronavírus.
debata (1)

Laboratóriá budú vďaka nemu môcť spoľahlivo vírus diagnostikovať „vo veľmi krátkom čase“. Pre agentúru The Associated Press to uviedol šéf Virologického ústavu berlínskej nemocnice Charité Christian Drosten, ktorého tím stojí za vznikom testu.

Svetová zdravotnícka organizácia podľa Drostena sprístupní protokoly testu a laboratóriá si môžu objednať od nemeckého tímu molekulu na porovnanie vzoriek pacientov s pozitívnou kontrolou. „Začali sme dostávať objednávky a začíname posielať molekulu,“ vyjadril sa Drosten.

Dosiaľ boli lekári schopní vykonať iba všeobecný vírusový test a následne sekvenovať a interpretovať genóm, vysvetlil Drosten. Veľké, dobre vybavené verejné laboratóriá to sú schopné urobiť, ale menšie by s tým mali problém. „Viac sa obávame o laboratóriá v krajinách, kde nie je také jednoduché prepravovať vzorky, nie je dobre vyškolený personál alebo tam existuje veľký počet pacientov, ktorých treba testovať,“ vyjadril sa odborník odkazujúc na epidémiu syndrómu akútneho respiračného zlyhania (SARS), ktorá zabila v rokoch 2002 a 2003 stovky ľudí.

Drosten, ktorý bol jedným z objaviteľov SARS, upozornil, že oba vírusy sú si tak veľmi príbuzné, že laboratóriá, ktoré majú v zásobe kontrolné vzorky pre SARS, ich môžu použiť na diagnostiku nového vírusu, čím si skrátia čas potrebný na vytvorenie funkčného testu.

Vírus po prvý raz zaznamenali v čínskom meste Wu-chan, no už ho hlásia aj z Thajska a Japonska. Vírus podľa všetkého spôsobil u desiatok pacientov zápal pľúc. Jeden človek v dôsledku neho zomrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #test #výskum #koronavírus #vírusový test