Liek remdesivir proti koronavírusu v prvom teste prepadol

Experimentálne antivirotikum remdesivir od spoločnosti Gilead Sciences zlyhalo pri svojej prvej klinickej štúdii liečby choroby Covid-19 medzi náhodne vybranými pacientmi.

23.04.2020 22:19
virus6 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napísal to denník Financial Times s odvolaním sa na pracovné dokumenty náhodne zverejnené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Firma Gilead reagovala, že závery čínskej štúdie sú nepresvedčivé, pretože bola ukončená predčasne. Liek, ktorý vyvinul tím pod vedením Čecha Tomáša Cihlářa, sa testuje aj v Česku.

Čínska štúdia ukázala, že antivirotikum nezlepšilo stav pacientov a neznížilo prítomnosť patogénu v krvnom riečisku. Vedci študovali 237 pacientov, z toho liek poskytli 158 a porovnávali ich pokrok so zvyšnými 79. Liek tiež vykazoval u niektorých významné vedľajšie účinky, 18 pacientom ho preto prestali podávať.

Gilead uviedol, že príspevok bol nepresný. Štúdia bola ukončená predčasne kvôli nízkemu počtu záznamov a neposkytla dostatočné množstvo údajov, aby z toho bolo možné robiť štatisticky zmysluplné závery.

Až doteraz štúdie o použití remdesiviru na chorobu Covid-19 boli štúdiami, ktoré nespĺňali vedecké štandardy náhodnosti a potreby kontrolnej skupiny. Teraz sa robí množstvo štúdií vo fáze 3, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytli ďalšie údaje potrebné na určenie potenciálu remdesiviru ako lieku na Covid-19. Tieto štúdie majú priniesť informácie o tom koho, kedy a ako dlho ním liečiť.

Nedávno sa v médiách objavila správa, že čiastkové výsledky štúdie Chicagskej univerzity ukázali, že stav pacientov s chorobou Covid-19 sa po podaní remdesiviru rýchlo zlepšil. Firma Gilead ale upozornila, že pred uskutočnením záverov bude nevyhnutné vyhodnotiť konečné dáta.

Na chorobu Covid-19 zatiaľ neexistuje žiadna schválená liečba. Remdesivir je jedným z nádejných preparátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #liek #koronavírus #Covid-19 #antivirotiká #remdesivir