Priebeh Covidu-19 môže ovplyvniť krvná skupina a genetika

Závažnejší priebeh ochorenia Covid-19 môže záležať na krvnej skupine nakazeného a ďalších genetických faktoroch, domnievajú sa európski vedci.

18.06.2020 22:32
Koronavírus Foto: ,
Koronavírus SARS-CoV-2 tiež známy ako 2019-nCoV, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19 pod elektrónovým mikroskopom.
debata (1)

Koronavírusom SARS-CoV-2 sa ľahšie nakazia ľudia s krvnou skupinou A a choroba sa u týchto ľudí častejšie preukazuje ťažšími príznakmi, vyplýva zo zistení publikovaných v odbornom časopise The New England Journal of Medicine.

Vedecký tím v čase, keď bola pandémia Covidu-19 v Európe na vrchole, analyzovali gény viac ako 4 000 ľudí a hľadali spoločné znaky u tých, ktorí sa nakazili a mali ťažšie príznaky.

Riziko ťažkého priebehu choroby bolo u ľudí s krvnou skupinou A o 45 percent vyššie, než u ostatných krvných skupín. Naopak u ľudí, ktorí majú krvnú skupinu 0, bolo toto riziko o 35 percent nižšie.

Výskumníci pod vedením odborníkov Andreho Frankeho z univerzity v nemeckom Kieli a Toma Karlsena z univerzity v nórskom Osle zistili, že u pacientov so závažnými príznakmi sa tiež častejšie objavujú zhluky génov, ktoré súvisia s imunologickou reakciou a s enzýmami ACE2. Tie sú podľa ďalších štúdií receptorom, ktorý SARS-CoV-2 využíva pre vstup do ľudských buniek.

„Dúfame, že toto a ďalšie zistenia nám budú nápomocné k lepšiemu porozumeniu biológie Covidu-19,“ uviedol genetik Francis Collin z amerického Národného inštitútu pre zdravie. „Tiež naznačujú, že na identifikáciu ľudí, u ktorých môže prepuknúť závažnejšie ochorenie, nám môžu pomôcť genetické testy a znalosť krvnej skupiny,“ píše vedec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #genetika #krvná skupina #koronavírus #Covid-19