Britskí vedci popísali šesť rôznych typov ochorenia Covid-19

Pacientov v chorobou Covid-19 je možné rozdeliť do šiestich rôznych kategórií s unikátnymi kombináciami príznakov, pričom u každého variantu má choroba rôzne závažný priebeh.

20.07.2020 06:49
csm Coronaviren CDC 380df58725 Foto:
Koronavírus.
debata (14)

Uvádza to nový výskum vedcov z univerzity King's College London, ktorí analyzovali údaje, ktoré pacienti zadávali do špeciálnej aplikácie.

Podľa agentúry Reuters by poznatky mohli lekárom pomôcť predpovedať, ktorí pacienti s Covid-19 budú pravdepodobne potrebovať hospitalizáciu.

Článok je súčasťou projektu Covid Symptom Study, ktorého cieľom je podrobne zmapovať príznaky choroby spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Aplikáciu, cez ktorú môžu ľudia expertom hlásiť svoje symptómy, už si stiahli viac ako štyri milióny ľudí. Podľa tvorcov projektu tak ide o najväčšiu štúdiu svojho druhu na svete.

Vedci z King's College London teraz na základe nahromadených údajov popísali šesť rôznych variant Covid-19, ktoré sa vyznačujú „špecifickým zoskupením symptómov nastupujúcich v charakteris­tických momentoch pri postupe choroby“.

Najčastejšie prejavy: Strata čuchu, bolesť hlavy, svalové bolesti, hnačka

Dva typy Covidu-19 britský tím prirovnáva k chrípke, ďalší označuje ako „gastrointesti­nálny“ a zvyšné tri klasifikuje ako „vážne“. Každý typ choroby sa údajne spájal s rôzne ťažkým priebehom a rôznymi potrebami pokiaľ ide o liečbu.

„Ak ste schopní v piaty deň choroby predpovedať, kto je kto, potom máte čas na to im poskytnúť podporu a včasné zákroky, napríklad monitorovať kyslík v krvi a hladinu cukru a zaistiť, že sú patrične hydratovaní. Je to jednoduchá starostlivosť, ktorú je možné zaistiť aj v domácnosti, čo by predchádzalo hospitalizáciám a zachraňovalo životy,“ uviedla členka výskumného tímu Claire Stevesová.

Štúdia naznačuje, že nákaza koronavírusom sa môže prejavovať veľmi pestrou škálou príznakov. Všetci užívatelia mobilnej aplikácie, ktorí nejaké symptómy hlásili, si vraj sťažovali na bolesť hlavy a stratu čuchu, k týmto problémom sa ale často pridávali svalové bolesti, horúčky, bolesť v hrdle, strata chuti a hnačka. Autori štúdie uvádzajú, že niektoré hlásené príznaky ako pocit zmätenia, brušné bolesti a dušnosť sú typickým znakom najvážnejších foriem choroby, aj keď „nie sú vo všeobecnosti brané ako symptómy Covidu-19“.

Vedci k identifikácii rôznych skupín symptómov využili algoritmus strojového učenia, ktorý analyzovať údaje od približne 1 600 pravidelných užívateľov aplikácie. Reuters podotýka, že nový článok zatiaľ nevyšiel v žiadnom odbornom médiu a neanalyzovali ho nezávislí odborníci.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #vírus #príznaky #koronavírus #Covid-19