Chemické látky z opaľovacích krémov sa hromadia v krvi, varujú vedci

Až šesť chemických látok, ktoré sa bežne využívajú v opaľovacích krémoch, sa môže zhromaždiť v krvi vo vysokých koncentráciách, ktoré prekračujú normy americkej FDA.

27.07.2020 16:38
leto, slnko, koža, opalovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci z americkej Správy potravín a liečiv (skr. FDA) zverejnili už druhú tohtoročnú štúdiu zameranú na vplyv opaľovacích krémov na človeka. Správa potravín a liečiv je vládna agentúra, ktorá je zodpovedná za kontrolu a reguláciu potravín, liekov, lekárskych prístrojov a niektorých druhov kozmetiky. Agentúra zároveň schvaľuje alebo naopak blokuje vstup nových výrobkov a liečebných postupov na americký trh. V týchto dňoch zverejnila ďalšiu štúdiu, podľa ktorej veľké množstvo obľúbených opaľovacích krémov obsahuje chemikálie, ktoré sú cez kožu veľmi rýchlo absorbované do tela. Následne sa v krmi akumulujú v množstvách, ktoré agentúra nepovažuje za bezpečné. To však ešte neznamená, že sú s tým spojené aj zdravotné komplikácie.

Pre FDA je varovným signálom koncentrácia látok v množstve viac ako 0,5 nanogramov na mililiter krvi. Akonáhle niektorý z výrobkov túto hranicu prekročí, je potrebné vykonať ďalšie laboratórne testy, aby bolo možné vylúčiť zdravotné riziká. V prípade opaľovacích krémov obsahovali viaceré až šesť chemických prvkov, ktoré bolo možné zachytiť v krvi v koncentráciách 3,3 až 258,1 nanogramu na mililiter. Koncentrácia v krvi závisela od typu použitého opaľovacieho krému, ako aj množstva naneseného na pokožku.

Hromadia sa už po prvom použití

Začiatkom tohto roka FDA v inej štúdii uviedla, že chemické látky z opaľovacích krémov môžu preniknúť do tela už po prvom použití a po jednom dni ich koncentrácia v krvi presahuje odporúčanú hranicu. Výskumníci v krémoch objavili šesť chemických látok – avobenzón, oxybenzón, oktokrylén, homosalát, oktisalát a oktinoxát. Tieto látky môžu mať zdravotné riziká. Podľa denníka The Wall Street Journal mala agentúra ešte v novembri minulého roka vydať novú smernicu, ktorá po výrobcoch opaľovacích krémov vyžaduje, aby vykonali detailnejšie testy chemických prvkov vo svojich prípravkov a garantovali tak ich bezpečnosť. Kvôli pandémii koronavírusu však agentúra smernicu nestihla dokončiť a vydať.

Ako ďalej FDA uviedla, spotrebiteľom neodporúča prestať používať prípravky na ochranu proti slnku. Tvrdí však, že použitie prírodných krémov na báze minerálov môže byť bezpečnejšie. Druhou alternatívou môže byť použitie krémov len na exponovaných miestach a zvyšné miesta len zakryť odevom, ktorý bráni prenikaniu škodlivých UVA a UVB lúčov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opaľovanie #opaľovací krém #FDA