Vedci objavili látku vhodnú na prevenciu aj liečbu covidu-19. Ničí aj mutácie

Českí vedci otestovali novú "dvojitú protilátku", ktorá veľmi účinne chráni pred koronavírusom SARS-CoV-2 a všetkými jeho testovanými variantmi.

07.02.2021 10:10
2021 01 26 molekula-viru Foto:
Animácie vírusu SARS-CoV-2 a novo vyvinutej protilátky.
debata (50)

Zároveň tiež zabraňuje vírusu, aby mutoval a stával sa rezistentným voči liečbe. Protilátku vyvinuli švajčiarski vedci z biomedicínskeho výskumného ústavu v Bellinzone, ich českí kolegovia z Biologického centra AV ČR a Českého centra pre fenogenomiku v centre BIOCEV overovali účinnosť protilátky v predklinickej štúdii.

Pre vývoj novej účinnej látky vyšli švajčiarski vedci z protilátok získaných od pacientov, ktorí prekonali chorobu covid-19. Liečba založená na podávaní protilátok je účinná, naráža však na dva hlavné problémy: protilátka musí zaberať proti práve sa vyskytujúcim variantom vírusu a jednak musí zabrániť vírusovým mutáciám, ktoré by viedli k zvyšovaniu odolnosti vírusu, podobne ako sa to deje napríklad u baktérií, ktoré sa stávajú rezistentné voči používaným antibiotikám.

„Problém sme vyriešili spojením dvoch prirodzených protilátok do jednej molekuly zvanej bišpecifická protilátka, ktorá cieli na dve rôzne vírusové miesta súčasne,“ povedal Luca Varani, vedúci tímu zo švajčiarskeho Inštitútu pre biomedicínsky výskum (Institute for Research in biomedicíne, IRB). Práve zacielenie na dve nezávislé miesta v štruktúre vírusu predstavuje inováciu, ktorá znemožňuje vírusu vyvíjať si rezistenciu proti liečbe.

„Aj keď vírus môže mutovať, a vyhnúť sa tak útoku jednej protilátky, preukázali sme, že nedokáže uniknúť dvojitému pôsobeniu našej bišpecifickej molekuly,“ vysvetlil Luca Varani. Pomocou superpočítačových simulácií potom vedci molekulu zdokonalili a vyrobili pre laboratórne testy predklinickej štúdie.

Zneškodňuje aj mutácie

Tá sa vykonávala od novembra 2020 v českobu­dejovických laboratóriách Biologického centra AV ČR v podmienkach vysokého stupňa zabezpečenia BSL-3. Štúdia potvrdila, že bišpecifická protilátka účinne zneškodňuje koronavírus SARS-CoV-2, aj jeho varianty, vrátane britskej mutácie. Kombinovaná účinnosť a celková charakteristika tak z novej protilátky robí ideálneho kandidáta pre klinickú štúdiu u ľudí. Môže nielen podporiť liečbu pacienta so slabou imunitnou odpoveďou, ale zároveň môže fungovať ako prevencia.

"Vo zvieracom modeli poskytuje jediná injekcia bišpecifickej protilátky okamžitú ochranu pred ochorením, ktorá môže trvať týždne alebo mesiace. Protilátka účinne znižuje vírusovú záťaž v pľúcach a zmierňuje zápal, "potvrdil Daniel Růžek z Biologického centra AV ČR a Výskumného ústavu veterinárneho lekárstva, ktorý viedol predklinické testovanie protilátok na zvieratách.

Vlľavo pľúca myšacieho modelu ťažko... Foto: avcr.cz
2021 01 26 plicni-tkan-big Vlľavo pľúca myšacieho modelu ťažko zasiahnutého vírusom SARS-CoV-2, vpravo po liečbe novou protilátkou, pľúca sú takmer bez poškodenia.

Myšací model senzitívny pre infekciu SARS-CoV-2 pripravili vedci v Českom centre pre fenogenomiku, výskumnej infraštruktúre Ústavu molekulárnej genetiky AV ČR v centre BIOCEV, po diskusii s virológmi, ktorí nemohli žiadny vhodný model nájsť. Bežnú laboratórnu myš totiž nemožno na výskum koronavírusu použiť, pretože je k chorobe pomerne rezistentná. „Nami vyvinutý myší model je pomerne unikátny aj ekonomický, a veľmi dobre reprezentuje ťažké prípady choroby, ktoré pozorujeme u človeka, ako napríklad zápalové odpovede v pľúcach a podobne,“ uviedol vedúci centra Radislav Sedláček.

Zdroj: Jana Bečvářová, Divízia vonkajších vzťahov SSC AV ČR, v spolupráci s Danielou Procházkovou, Biologické centrum AV ČR, a Petrom Solilem, BIOCEV

50 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #mutácia #koronavírus #Covid-19