V Rumunsku objavili stratenú vikingskú prilbu z 11. storočia

Rumunská polícia objavila minulý týždeň vzácnu prilbu "vikingského pôvodu" pochádzajúcu z 11. storočia, ktorá sa stratila pred desiatimi rokmi krátko po náleze v riečnom koryte.

16.02.2021 18:00
debata

S odvolaním sa na vyhlásenie polície o tom informoval server Balkan Insight.

Prilba bola objavená prvýkrát v roku 2010 počas čistenia koryta rieky Siret na severovýchode Rumunska. Pamiatkarom sa ale nikdy do rúk nedostala a úrady o nej čoskoro stratili prehľad.

Vyšetrovanie vedúce k nálezu tohto cenného artefaktu začalo vlani v decembri, keď policajný útvar špecializovaný na objasňovanie trestných činov spojených s kultúrnym dedičstvom dostal tip na to, kde sa nachádza.

Prilba „môže pochádzať z 11. až 13. storočia a predstavuje typ, ktoré možno najčastejšie nájsť v Pobaltí a na (území niekdajšej) Kyjevskej Rusi,“ uviedla bez bližších podrobností o okolnostiach nálezu polícia. Rumunský expert a kresliar historických ilustrácií Radu Olteanu uviedol, že prilba pochádza z 11. storočia.

Predmet bude vystavený v múzeu vo východorumunskom meste Jasy. Momentálne sa odohráva proces jeho zaradenia na súpisku pamiatok rumunského kultúrneho dedičstva.

Vikingovia boli škandinávski moreplavci, ktorí podnikali lúpežné nájazdy a zakladali osady v dnešnej Británii, Írsku, Islande, Pobaltia či severnom Francúzsku. Niektorí putovali tiež po riekach juhovýchodným smerom do Čiernomoria a ďalej do Byzancie. Podľa rozšírenej teórie založili v 9. storočí prvý ruský štát, Kyjevskú Rus s hlavným mestom Kyjevom.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #polícia #Rumunsko #Vikingovia #prilba