Narodili ste sa ako zbabelec? Vedci vás budú vedieť zbaviť strachu

Vedci vyvíjajú metódu, ktorá mení to, ako funguje mozog, čím si môžete posilniť sebavedomie a zbaviť sa strachu.

12.03.2021 18:00
stres panika Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Je možné, že táto technika by mohla mať potenciál liečiť psychologické problémy, ako je posttraumatická stresová porucha, fóbia či úzkosť.

Technológia, nazývaná „dekódovaný neurofeedback“, nie je stále ešte dopracovaná, a aj keď japonskí výskumníci zistili, že funguje, nie je efektívna pre všetkých. Tím preto zverejnil svoje poznatky v nádeji, že iní experti pomôžu metódu vylepšiť.

Odborníci medzinárodného výskumného inštitútu pre pokročilé telekomunikácie v japonskom meste Seika využili kombináciu umelej inteligencie a magnetickej rezonancie. Pomocou skeneru funkčnej magnetickej rezonancie zachytávali aktivitu mozgu v reálnom čase, ktorá sa dá porovnať s predošlými záznamami.

Napríklad mozog človeka s arachnofóbiou zareaguje určitým spôsobom na obrázok tarantuly a počítač to zaznamená. Avšak mozog prirodzene funguje tak, že reakcia, ktorá vyzerá tak isto, sa môže vyskytnúť aj v náhodných časoch.

Vo chvíľach, keď išlo o reakciu vyvolanú strachom, výskumníci dali účastníkom peňažnú odmenu. V konečnom dôsledku toto povzbudenie prepojí mozog tak, že keď je človek konfrontovaný opäť s pavúkom, nereaguje tým istým spôsobom.

„Jednoduchým opakovaným poskytovaním odmeny vždy, keď je takáto schéma detekovaná, sa dá modifikovať pôvodná spomienka alebo duševný stav,“ vysvetľuje doktor Micuo Kawato.

Na výskume sa zúčastnilo viac ako 60 ľudí v rámci piatich oddelených štúdií a všetky dáta zhromaždili do jednej databázy.

Podľa doktora Aurelia Corteseho, hlavného autora štúdie, by metóda dekódovaného neurofeedbacku mohla pomôcť pacientom vyhnúť sa stresu z expozičných terapií alebo vedľajších účinkov z liekov. „Je kľúčové urýchliť vývoj metódy dekódovaného neurofeedbacku – a to bude možné iba v prípade, ak so súčasnými dátami bude pracovať viac vedcov,“ dodáva Cortese na serveri Daily Mail.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #strach #vedci #výskum #sebavedomie #zbabelec