O vyšetrenie protilátok proti koronavírusu je veľký záujem

Vyšetrenie hladín protilátok proti koronavírusu môže preukázať, či sa človek s vírusom už stretol, či organizmus spustil obrannú reakciu a či si už vybudoval imunitu tvorbou protilátok.

04.03.2021 08:00
Covid-19, test, antibody test, protilátkový test Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V uplynulých dvoch mesiacoch zaznamenala Všeobecná zdravotná poisťovňa nárast výkonov na vyšetrenie protilátok na nový koronavírus o takmer 300 %. Výsledok tohto vyšetrenia však vo veľkej väčšine prípadov nemá medicínsky významnú výpovednú hodnotu. Sú ľudia, ktorí si ani po prekonaní COVID-u nevytvoria protilátky, respektíve ich dynamika tvorby a odbúravania je veľmi individuálna. A ak sa aj preukáže, že človek má určitú hladinu protilátok, vôbec to neznamená, že v prípade infekcie nie je šíriteľom nákazy.

„Pravdepodobným dôvodom zvýšeného nárastu vyšetrení je snaha poistencov zistiť prípadné asymptomatické prekonanie infekcie alebo overiť si hladinu protilátok pred či po očkovaní,“ vysvetľuje hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann a zároveň zdôrazňuje, že spomínané vyšetrenie nie je určené na takúto informatívnu diagnostiku. Jeho primárnym cieľom je diferenciálna diagnostika komplikovaných klinických stavov. Všeobecná zdravotná poisťovňa preto bude tieto vyšetrenia hradiť len v prípade, ak budú lekárom vykázané ako oprávnené.

Vyšetrenie hladín protilátok proti koronavírusu môže preukázať, či sa človek s vírusom už stretol, či organizmus spustil obrannú reakciu a či si už vybudoval imunitu tvorbou protilátok. Výsledok však nemá žiadny vzťah k zdravotnej starostlivosti a má iba bazálnu informatívnu hodnotu s nejednoznačnou klinickou interpretáciou.

„Kým v minulom roku sa počet testov na protilátky pohyboval od 150 do takmer 500 v decembri, v januári ich bolo 1111,“ hovorí Beáta Dupaľová Ksenzsighová z Union zdravotnej poisťovne. „Vyšetrenie protilátok Anti koronavírus SARS-CoV-2 patrí medzi nepriame laboratórne diagnostické vyšetrenia. Hladiny protilátok v rôznej miere pretrvávajú v krvi aj po prekonaní infekcie. Protilátky v triede IgM sa tvoria v skorých štádiách infekcie, sú vo vzájomnom vzťahu s klinickými príznakmi a sú typické pre akútnu fázu infekcie (začínajú tvoriť 7 – 10 dní po nástupe klinických príznakov). Protilátky v triede IgA sa dajú zistiť v akútnej/pre­biehajúcej fáze infekcie,“ vysvetlila.

Vyšetrenie hladiny protilátok triedy IgG je zamerané na potvrdenie prekonanej infekcie. IgG protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 sa tvoria v neskoršej fáze ochorenia COVID-19. „U pacientov s klinickými príznakmi a najmä pri závažnom priebehu ochorenia sa predpokladá začiatok ich tvorby v priebehu 14 dní. U pacientov bez klinických príznakov sa môže tvorba protilátok IgG začať aj neskôr. Dávajú preto odpoveď na otázky, či ste infekciu prekonali a či máte následnú imunitu proti SARS-CoV-2. Ak je test indikovaný lekárom, majú ho naši poistenci bezplatný. Ak ide o vyšetrenie na vlastnú žiadosť, tak v rámci spolupráce s vybranými laboratóriami poskytujeme samoplatcom zľavy až do výšky 30 %,“ uviedla Dupaľová Ksenzsigová.

Dôvera preplatila z verejného zdravotného poistenia najviac testov, až 4020 na protilátky v decembri minulého roka, v novembri ich bolo takmer tritisíc. Avšak v januári len 30. „Našim poistencom sme však priniesli aj možnosť absolvovať test na prítomnosť protilátok na covid-19 so zľavou 25 percent z ceny testu v prípade, že sa rozhodnú absolvovať tento test na vlastnú žiadosť. Testovanie odhalí, či sa po prekonaní ochorenia vytvorili v krvi testovaného protilátky na Covid-19, a tak môže byť pred ďalšou nákazou chránení,“ vraví hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Ako uviedol, protilátky, konkrétne IgG trieda, vzniká v organizme asi 14. deň od nakazenia a ostáva v tele týždne až mesiace po prekonaní nákazy. Avšak u pacientov, ktorí si ochorením prešli ľahko a bez príznakov sa zväčša tvorí len veľmi malé množstvo protilátok, a tak test nemusí ich prítomnosť dokázať.

Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú voči nemu s vysokou pravdepodobnosťou imúnni najmenej päť mesiacov. Očkovanie po prekonaní COVID-19 sa odporúča po 90 dňoch. Najlepšou obranou organizmu pred vírusmi je silná imunita.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #test #koronavírus #Covid-19 #test na protilátky