Náhodný objav môže viesť k novej liečbe sucha v ústach

Aj keď každý z nás môže mať občas sucho v ústach, pre niektorých ľudí to môže znamenať trvalý oslabujúci stav. Pre nich sa však môže črtať nová nádej vďaka nedávnemu náhodnému objavu.

07.05.2021 06:00
jazyk Foto:
debata

Okrem toho, že chronické sucho v ústach je všeobecne nepríjemné, môže tiež negatívne ovplyvniť celkové zdravie, zdravie zubov a ďasien a schopnosť ochutnávať, žuvať a prehĺtať jedlo. Môže to byť spôsobené rôznymi zdravotnými problémami, liečebnými režimami a liekmi alebo sa to môže jednoducho vyskytnúť ako súčasť procesu starnutia, pripomína server newatlas.com.

Bez ohľadu na príčinu je však často hlavným činiteľom zápal slinných žliaz. Zápal je tiež problémom bakteriálnych pľúcnych infekcií, a preto vedci z Juhoalabamskej univerzity nedávno hľadali spôsoby, ako ho zmierniť. Používali liek známy ako roflumilast na zamedzenie aktivity enzýmov fosfodiesteráza-4 (PDE4) spôsobujúcich zápal v infikovaných pľúcach myší.

covid DNA Čítajte aj Záhada postcovidového syndrómu vyriešená: COVID-19 mení ľudské gény

Vedci, ktorých viedla doktorandka Abigail Boydová, boli prekvapení, keď zistili, že liek spôsoboval u zvierat zvýšenú tvorbu slín. Ďalšia analýza ukázala, že to bolo spôsobené inhibíciou PDE4 v slinných žľazách a v autonómnom nervovom systéme, ktorý reguluje mimovoľné procesy tela.

Ďalšie experimenty ukázali, že inhibícia PDE4 tiež zvýšila slinenie u myší s cystickou fibrózou – ochorením, pri ktorom zápal ovplyvňuje nielen schopnosť pacientov dýchať, ale často im spôsobuje sucho v ústach. Tím by teraz rád uskutočnil pokusy na ľuďoch.

EXOS-WALKING-V2.00 01 16 07.Still004 Čítajte aj Experimentálny exoskeleton zrýchľuje chôdzu o 40 percent

„Sliny, aj keď sa často považujú za samozrejmé, sú nevyhnutné pre zdravie ústnej dutiny a celkovú pohodu,“ konštatuje Boydová v tlačovej správe. „Potrebné sú nové spôsoby liečby sucha v ústach, pretože možnosti liečby sú v súčasnosti obmedzené.“

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #výskum #ústa #sucho v ústach