WHO vyzýva Čínu, aby umožnila zdieľanie hrubých dát o prvotných prípadoch covidu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyzvala Čínu, aby podporila zdieľanie hrubých dát, čo sa týka prvotných prípadov nákazy covidom.

13.08.2021 06:49
Girl with protective mask, Covid-19,... Foto:
debata (1)

Organizácia zdôraznila, že na to, aby mohla postupovať vo vyšetrovaní teórie, že nový koronavírus sa rozšíril únikom z laboratória v Číne, potrebuje získať prístup ku všetkým relevantným dátam. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nasledovná séria štúdií bude zahŕňať ďalší výskum hrubých dát z počiatočných prípadov a sér možných skorých prípadov v roku 2019,“ uviedla WHO.

„Prístup k dátam je zásadne dôležitý, aby sme rozšírili naše chápanie vedy, a nemalo by byť nijakým spôsobom spolitizované,“ zdôraznila organizácia. Uviedla, že na hľadaní pôvodu vírusu spolupracuje s mnohými krajinami vrátane Talianska, ktoré vlastnia odobrané biologické vzorky z roku 2019, v ktorých bol potvrdený koronavírus.

Medzinárodný tím odborníkov, ktorý WHO začiatkom roka vyslala do čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri 2019 objavili prvé prípady covidu, vo svojej prvej správe o pôvode tohto vírusu uviedol, že vírus sa pravdepodobne na ľudí preniesol z netopierov cez ďalšie zviera.

Teóriu o úniku vírusu z čínskeho laboratória označili vedci za „mimoriadne nepravdepodobnú“. WHO však v tejto súvislosti uviedla: „Konkrétne, aby sme sa mohli zaoberať hypotézou o úniku vírusu z laboratória, je dôležité mať prístup ku všetkým dátam a zvážiť vedecky najlepší postup a preskúmať mechanizmy, ktoré už WHO používa.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #WHO #pandémia #koronavírus #Covid-19