Amatérsky archeológ našiel v Dánsku zlatý poklad z predvikinského obdobia

Amatérsky archeológ našiel v Dánsku 22 zlatých artefaktov zo šiesteho storočia nášho letopočtu, ktoré by mohli odhaliť podrobnosti o obyvateľoch, ktorí v tejto severskej krajine žili ešte pred Vikingami.

06.09.2021 20:00
Poklad / Zlato / Foto:
debata (24)

Oznámilo to v pondelok dánske múzeum, v ktorom bude nález uskladnený. Na niektorých z nájdených predmetov sú vyobrazené runové symboly alebo nápisy, ktoré by mohli odkazovať na vládcov z tohto obdobia alebo na severskú mytológiu.

Agentúre AFP to povedal Mads Ravn, riaditeľ výskumu pre inštitúcie patriace k Múzeu Vejle. Podľa jeho slov robia predmety „viac jedinečnými práve symboly, ktoré sú na nich vyobrazené, než ich nájdené množstvo“. Celý nález pritom váži približne jeden kilogram.

Jeden z predmetov dokonca podľa Ravna odkazuje na rímskeho cisára Konštantína, ktorý vládol na začiatku štvrtého storočia n.l. „Nález pozostáva z množstva zlatých predmetov vrátane medailónika vo veľkosti podšálky,“ dodal Ravn.

Podľa počiatočných prieskumov, mohli byť predmety uložené do zeme ako obeta bohom v chaotickom období, keď sa na severe Európy dramaticky ochladilo po tom, čo v roku 536 došlo k sopečnej erupcii na Islande. Ravn uviedol, že na predmetoch je množstvo dosiaľ neznámych symbolov.

Poklad objavil amatérsky archeológ pri meste Jelling, ktoré je spájané z prvými dánskymi kráľmi z vikingskej éry. Poklad bude vystavený v múzeu v meste Vejle od februára 2022. Amatérsky archeológ ho našiel pomocou detektora kovov už pred polrokom, informácia však bola zverejnená až teraz.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #Dánsko #poklad