Výskum bol zverejnený v žurnále Nature Plant. Vedci z výskumného inštitútu John Innes Centre v anglickom meste Norvich túto paradajku vytvorili tak, že deaktivovali jeden z jej génov.
Paradajky prirodzene vytvárajú množstvo východiskových chemických látok na tvorbu vitamínu D. Tieto rastliny ich však využívajú na výrobu iných látok na svoju potrebu, píše portál Sky News.
Čítajte aj Britskí vedci očakávajú ďalšie prípady opičích kiahní. Šíria sa nečakane rýchloOdstránením génu, ktorý túto chemickú zmenu spôsobuje, vedci zvýšili úroveň prekurzorov vitamínu D. Slnečné žiarenie dopadá na listy a paradajky následne tieto chemické látky pretvárajú na vitamín D3.
„Štyridsať percent Európanov trpí nedostatkom vitamínu D a na svete je to až miliarda ľudí,“ povedala profesorka Cathy Martinová z John Innes Centre. „Paradajky môžu byť vyvíjané ako udržateľný rastlinný zdroj vitamínu D3,“ dodala.
Úprava génov je zásadne odlišná od tradičnej genetickej modifikácie (GM). Väčšina geneticky modifikovaných produktov obsahuje syntetický gén alebo gén vložený z iného organizmu. Súčasná britská legislatíva, ktorá je prevzatá z európskeho práva, nerozlišuje medzi GM a úpravou génov, vysvetľuje Sky News a dodáva, že preto je „prakticky nemožné“ dodať geneticky upravené produkty na trh.
Čítajte aj Ženy môžu uviaznuť po nehode vo vraku auta až dvakrát častejšie ako mužiNový zákon, ktorý pripravuje britská vláda, má obmedzenia v tejto oblasti zmeniť. Táto právna norma má uľahčiť vývoj a predaj geneticky obohatených obilnín.