Nový výskum poteší milovníkov piva! Jeho popíjanie vraj prospieva črevnej mikroflóre

Nový výskum portugalských vedcov by mohol dať úplne nový význam termínu "pivný pupok". A pivo by sa tak mohlo zaradiť spolu s červeným vínom medzi neresti s prínosom pre zdravie.

03.07.2022 18:00
Pivo - ilustračné foto. Foto:
Pivo - ilustračné foto.
debata (4)

Podľa štúdie, ktorú zverejnila odborná tlač, jeden ležiak denne – alkoholický aj nealkoholický – pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru; prinajmenšom u mužov.

Muži, ktorí vypili každý deň jeden ležiak, mali rozmanitejšiu kolóniu zdravých črevných mikróbov v porovnaní s meraniami vykonanými pred tým, ako začali svoju každodennú pivnú pitnú kúru.

dragon ISS Čítajte aj Máte bystré oko? Pozrite si prelet ISS pred Slnkom

Predchádzajúce štúdie ukázali, že odolnejší črevný mikrobióm – baktérie, vírusy a huby, ktoré v ľudských črevách žijú – vedie k zníženiu rizika vzniku niektorých chronických problémov, ako sú srdcové choroby a cukrovka. Ľudia majú len v tráviacom trakte bilióny mikroorganizmov, ktoré plnia mnoho biologických funkcií, vrátane imunitnej obrany.

„Výsledky tejto štúdie ukazujú, že pitie piva zvyšuje rozmanitosť črevných baktérií bez toho, aby podstatne zmenilo telesnú hmotnosť,“ uviedla Ana Fariová, profesorka lisabonskej univerzity NOVA v rozhovore s britským denníkom The Sun.

Tím profesorky Fariovej nechal 19 mužov vo veku 23 až 58 rokov denne vypiť tretinku päťpercentného európskeho svetlého ležiaka, alebo nealkoholického variantu. A s prekvapením zistil, že primerané množstvo chmeľového nápoja je pre strednú mikroflóru prínosné.

vajcia, kuriatko, Veľká noc Čítajte aj Umelá inteligencia vie z pišťania kuriatok určiť, či sú spokojné

Vedci sa domnievajú, že proces kvasenia pri výrobe piva – ktorý produkuje vlastné mikroorganizmy – a tiež prítomnosť mikroživín, ako sú polyfenoly, by mohli byť katalyzátorom rozkvetu črevného zdravia mužských účastníkov.

„Pivo je hlavným a pravdepodobne jediným zdrojom chmeľových polyfenolov v ľudskej strave,“ povedala Ana Fariová. „Chmeľ tiež obsahuje xanthohumol, ktorý podľa štúdií znižuje riziko chronických ochorení vrátane obezity a cukrovky,“ dodala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #imunita #vedci #výskum #črevo #pitie piva #mikroflóra