Podľa štúdie, ktorú zverejnila odborná tlač, jeden ležiak denne – alkoholický aj nealkoholický – pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru; prinajmenšom u mužov.
Muži, ktorí vypili každý deň jeden ležiak, mali rozmanitejšiu kolóniu zdravých črevných mikróbov v porovnaní s meraniami vykonanými pred tým, ako začali svoju každodennú pivnú pitnú kúru.
Čítajte aj Máte bystré oko? Pozrite si prelet ISS pred SlnkomPredchádzajúce štúdie ukázali, že odolnejší črevný mikrobióm – baktérie, vírusy a huby, ktoré v ľudských črevách žijú – vedie k zníženiu rizika vzniku niektorých chronických problémov, ako sú srdcové choroby a cukrovka. Ľudia majú len v tráviacom trakte bilióny mikroorganizmov, ktoré plnia mnoho biologických funkcií, vrátane imunitnej obrany.
„Výsledky tejto štúdie ukazujú, že pitie piva zvyšuje rozmanitosť črevných baktérií bez toho, aby podstatne zmenilo telesnú hmotnosť,“ uviedla Ana Fariová, profesorka lisabonskej univerzity NOVA v rozhovore s britským denníkom The Sun.
Tím profesorky Fariovej nechal 19 mužov vo veku 23 až 58 rokov denne vypiť tretinku päťpercentného európskeho svetlého ležiaka, alebo nealkoholického variantu. A s prekvapením zistil, že primerané množstvo chmeľového nápoja je pre strednú mikroflóru prínosné.
Čítajte aj Umelá inteligencia vie z pišťania kuriatok určiť, či sú spokojnéVedci sa domnievajú, že proces kvasenia pri výrobe piva – ktorý produkuje vlastné mikroorganizmy – a tiež prítomnosť mikroživín, ako sú polyfenoly, by mohli byť katalyzátorom rozkvetu črevného zdravia mužských účastníkov.
„Pivo je hlavným a pravdepodobne jediným zdrojom chmeľových polyfenolov v ľudskej strave,“ povedala Ana Fariová. „Chmeľ tiež obsahuje xanthohumol, ktorý podľa štúdií znižuje riziko chronických ochorení vrátane obezity a cukrovky,“ dodala.