Archeológovia v Belgicku objavili pozostatky vojakov, ktorí padli v bitke pri Waterloo

Archeológovia objavili pozostatky vojakov, ktorí padli v roku 1815 v bitke pri Waterloo v Belgicku.

17.07.2022 18:00
V-waterloo Foto:
debata

Informáciu priniesol server BBC News. Podľa odborníkov sú podobné nálezy na Napoleonovom bojisku neuveriteľne vzácne. Pokračujú preto v ďalších vykopávkach, aby zistili viac.

„Drsnej realite Waterloo sa nepriblížime viac ako takto,“ povedal jeden z vedúcich projektu Tony Pollard, riaditeľ Centra pre archeológiu bojových polí na univerzite v Glasgowe a šéf charitatívnej organizácie Waterloo Uncovered, ktorý sa na vykopávkach podieľal.

„Archeológom na bojovom poli som už 20 rokov a nikdy som nič podobné nevidel,“ dodal. V bitke pri Waterloo bol 18. júna 1815 porazený francúzsky cisár Napoleon, čím sa skončila éra napoleonských vojen. Francúzsku armádu vedenú Napoleonom porazila britská armáda pod vedením vojvodu z Wellingtonu. Historici opisujú bitku ako zásadný zlom v európskych dejinách, ktorý skončil Napoleonove ambície ovládnuť veľkú časť Európy. Bitka tiež zmenila vzťah Británie so starým kontinentom.

Medzi poslednými objavmi sú aj pozostatky troch amputovaných končatín, ktoré archeológovia objavili na farme Mont-Saint-Jean, kde sa počas bitky nachádzala hlavná poľná nemocnica vojvodu z Wellingtonu. V bitke zahynuli desaťtisíce ľudí, archeológovia však našli len málo pozostatkov. Podľa dobových svedectiev bolo veľké množstvo kostí pozbieraných, rozomletých a použitých ako hnojivo na farmách.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Belgicko #Napoleon #bitka pri Waterloo