Slnko obieha okolo Zeme, verí tretina Rusov

Viac ako tretina Rusov verí, že Slnko obieha okolo Zeme, viac ako pätina sa domnieva, že ľudia a dinosaury žili na Zemi súčasne, a sedem percent si myslí, že rádioaktívne mlieko je po prevarení bezpečné. Vyplýva to z prieskumu štátneho strediska VCIOM o vedeckých omyloch a nutnosti osvety v najrozľahlejšej krajine sveta. Výsledky prieskumu zaujali ruské aj zahraničné médiá.

03.08.2022 07:12
slnko zem planéty Foto:
Ilustračné foto.
debata (159)

„Každý tretí Rus – 35 percent – je presvedčený, že Slnko obieha okolo Zeme. Tento ukazovateľ sa za posledných 15 rokov zvýšil o sedem percentuálnych bodov,“ uviedol VCIOM.

„Kopernik ustupuje! Stúpencov geocentrického systému pribúda. Aspoň že počet prívržencov teórie o spolužití ľudí s dinosaurami ubudlo!“ napísal VCIOM v narážke na astronóma a matematika Mikuláša Koperníka z prelomu 15. a 16. storočia, ktorý je považovaný za tvorcu heliocentrickej teórie.

V prieskume podniknutom v roku 2007 bolo o koexistencii ľudí a dinosaurov presvedčených 30 percent opýtaných.

Za posledných 15 rokov sa tiež znížil – a to na polovicu – počet ľudí, ktorí veria v bezpečnosť úpravy rádioaktívneho mlieka prevarením (zo 14 na sedem percent).

Avšak 44 percent Rusov sa domnieva, že geneticky modifikované rastliny môžu vyvolať rakovinu.

„Hoci značná časť Rusov zotrvá v mylnom presvedčení o obiehaní Slnka okolo Zeme, v prípade ostatných omylov klesol podiel ľudí poskytujúcich nesprávne odpovede; celková úroveň vedomostí, teda vedecká gramotnosť obyvateľstva, postupne rastie,“ usúdila na záver štátna inštitúcia pre zisťovanie názorov verejnosti.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #veda