Ľudia, ktorí v noci málo spia, skôr zomierajú na nezdravé návyky

Podľa vedeckej štúdie ľudia aktívni najmä v noci vedú s vyšším rizikom nezdravý spôsob života. Riziko predčasnej smrti je preto u nich o 9 percent vyššie, ako u ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno a sú aktívni cez deň. Informuje denníka Independent.

15.07.2023 11:00
párty, techno, nočný život, mládež Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

Výskum vedcov z Helsinskej univerzity skúmal zdravotné údaje takmer 23 000 dvojčiat vo Fínsku. Výsledky nedávno publikovali vo vedeckom časopise Chronobiology International. V období rokov 1981 až 2018 vyhodnotili údaje 22 976 mužov a žien. Miery rizika úmrtnosti boli vypočítané na základe 8728 úmrtí.

Vedci sledovali vplyv chronotypu (prirodzený sklon človeka spať v určitom čase) na zdravie. Výsledky naznačujú, že vnútorné biologické hodiny nepriamo ovplyvnili aj úmrtnosť skúmaných ľudí. Nesúviselo to priamo s časom a množstvom spánku, ale s tým, že „sovy“ (ľudia aktívnejší v noci) v omnoho väčšej miere konzumovali tabak a alkohol.

shutterstock Čítajte viac Máte radi šlofíka? Vedci zistili, prečo môže byť krátke zdriemnutie počas dňa prospešné

Už predchádzajúce štúdie zistili, že „sovy“ majú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení. Pribúdajú tiež dôkazy, že zdravie negatívne ovplyvňujú práca na nočné zmeny, dĺžka a kvalita spánku.

Účastníci výskumu si mali vybrať zo štyroch možných odpovedí: „Som jednoznačne ranný typ“, „Som do istej miery ranný typ“, „Som jasne večerný typ“ a „Som do istej miery večerný typ.“ Do úvahy sa bralo aj vzdelanie, denná konzumácia alkoholu, úroveň a dĺžka fajčenia, BMI a dĺžka spánku.

Z celkovej vzorky bolo ako „do istej miery“ večerný typ 7 591 ľudí a 2 262 ako „jednoznačne“ večerný typ, zatiaľ čo pre ranné typy to boli „do istej miery“ 6 354 a „jednoznačne“ 6 769. Nočné „sovy“ tiež pili alebo fajčili viac ako ranné „vtáčatá“. „Jednoznačne“ večerné typy tiež spávali kratšie ako osem hodín.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte viac Budíte sa v noci a nemôžete zaspať? Častý problém, ktorý má jednoduché riešenie

Pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny bola u jednoznačných „nočných sov“ o deväť percent vyššia v porovnaní s „rannými vtáčatami“. Úmrtia však spôsobilo najmä fajčenie a alkohol, nie samotný chronotyp.

„Už dlho vieme, že tí, ktorí uprednostňujú večerný život, sú s väčšou pravdepodobnosťou silnejší pijani, mávajú poruchu užívania alkoholu a tiež častejšie užívajú iné (návykové) látky vrátane tabaku,“ povedal pre CNN špecialista na spánkovú medicínu profesor Bhanu Prakash Kolla.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #životný štýl #spánok #biorytmus #predčasné úmrtia #ponocovanie #nezdravý životný štýl