Odborníci navrhujú nový postup pri diagnostike Alzheimerovej choroby

Odborníci predložili návrh nového postupu pri diagnostike Alzheimerovej choroby. Inšpirovali sa pri tom škálovaním, ktoré sa používa pri štádiách vývoja zhubných nádorov, informovala o tom agentúra Reuters.

26.07.2023 11:30
dôchodca, alzheimer, lekár Foto:
Ilustračná snímka
debata

Návrh predpokladá vytvorenie sedembodovej hodnotiacej stupnice odrážajúcej zmeny v kognitívnych a biologických funkciách pacientov. Okrem toho by sa zrušilo používanie hodnotiacich pojmov ako ľahký, mierny či ťažký v súvislosti so štádiami demencie, ktorú môže spôsobovať aj Alzheimerova choroba.

„Neexistuje nič také ako mierne ochorenie prsníka. Sú to (len) numerické štádiá,“ povedal s odkazom na podobnosti s diagnostikou nádorov lekár Clifford Jack z kliniky Mayo v americkej Minnesote, ktorý je hlavným tvorcom navrhovaného postupu.

Nový rámec by mal byť podľa neho presnejší a lepšie odrážať stav ochorenia u jednotlivých pacientov. Tí by mali byť po novom hodnotení na sedemstupňovej škále na základe prítomnosti abnormálnych biomarkerov a rozsahu zmien kognitívnych funkcií.

manželia, dôchodcovia, seniori, rozmýšľanie, zamyslenie Čítajte aj Zabúdate? Bojíte sa alzheimera a parkinsona? Neuveríte, čo pomôže zlepšiť funkcie mozgu

Navrhovaný diagnostický postup zahŕňa štyri biologické štádiá a, b, c a d. Napríklad pacient v štádiu 1a by bol úplne bez zjavných príznakov ochorenia, ale bola by u neho zaznamenaná prítomnosť abnormálnych biomarkerov, vysvetľuje Reuters.

„Štádium 1a je vlastne prvým znakom toho, že niekto trpí (Alzheimerovým) ochorením,“ ozrejmil lekár Clifford Jack.

Nová stupnica by zahŕňala aj fázu 0, do ktorej by boli radené osoby, u ktorých sa na základe určitých génov prejaví táto choroba v budúcnosti. Táto skupina by zahŕňala aj osoby s Downovým syndrómom, z ktorých až 75 percent v dospelosti trpí Alzheimerovou chorobou.

Návrh nového diagnostického postupu budú teraz posudzovať a pripomienkovať ďalší experti. Výstupy z pripomienko­vacieho procesu by sa mali zakomponovať do konečnej podoby pravidiel.

párty, techno, nočný život, mládež Čítajte aj Ľudia, ktorí v noci málo spia, skôr zomierajú na nezdravé návyky
debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba