Windows 8 bude fiaskom, tvrdia analytici

Užívatelia nebudú ochotní prejsť na novú verziu Windows 8, tvrdia analytici. Dariť sa jej nebude ani v tabletoch. Microsoftu údajne hrozí ďalšie fiasko.

08.12.2011 10:00
Microsoft Windows, operačný systém, Windows XP,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Od uvedenia Windows 8 je ešte ďaleko, no analytici sa už vrhli do predpovedí, ktoré nový systém uvádzajú do zlého svetla. Podľa najnovších prognostík agentúry IDC sa Microsoftu nepodarí presvedčiť spotrebiteľov o prínose nového operačného systému s číslom osem.

Hlavným motívom neúspechu má byť neochota firemných ale aj domácich užívateľov pri prechode zo súčasnej verzie na novú. Zatiaľ čo firmy si zakladajú na použiteľnosti a kompatibilite, u domácností sú to hlavne financie. Ani jeden z týchto subjektov nebude mať potrebu meniť svoj zažitý stereotyp kvôli technologickým novinkám, ktorých až tak mnoho napokon nebude. Navyše mnohé firmy zavŕšili prechod na Windows 7 len pred niekoľkými mesiacmi.

Microsoft môže naraziť aj na ďalší problém. Tablety s Windows 8. Viacero analytikov z popredných spoločností svorne tvrdí, že prichádzajú neskoro. Ohroziť alebo aspoň znížiť podiel iPadu a tabletov s Andoridom môže byť pre Microsoft nedosiahnuteľným cieľom. Technologicky konkurovať takéto tablety možno dokážu, nájsť si cieľovú skupinu však bude pre ne omnoho ťažšie.

1 debata chyba