Užívatelia sa dozvedia, ak sa o ich súkromie bude zaujímať vláda

Technologické firmy budú informovať ľudí v prípade, že o ich dáta požiada tretia strana. Informovať plánuje Google, Microsoft a Apple. Yahoo, Twitter a WorldPress už informujú aj dnes.

04.05.2014 18:10
Edward Snowden, Big Brother, Veľký brat, NSA,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ak vyšetrovateľ prostredníctvom súdu v odôvodnených prípadoch požiada o prístup k dátam užívateľa, spoločnosť, ktorej bola takáto žiadosť doručená mu obvykle vyhovie. Nič netušiaci užívateľ sa však nedozvie, že svoje e-maily, súkromné správy či históriu navštívených stránok zdieľa aj s ďalšími osobami. Tomu by mohol byť už čoskoro koniec. Spoločnosti Google, Microsoft a Apple uviedli, že plánujú svojich užívateľov o podobných aktivitách informovať. Ak teda vyšetrovateľ o prístup k účtu užívateľa požiada a spoločnosť mu vyhovie, užívateľ sa túto skutočnosť dozvie.

Užívatelia sa dozvedia, že sú pod drobnohľadom úradov
Ústretový krok technologických firiem, ktoré sa snažia očistiť svoje meno po kauze Snowden, sa však nepáči vyšetrovacím orgánom. Tvrdia totiž, že ak užívateľ bude vedieť, že jeho aktivita je v záujme vyšetrovania monitorovaná, môže to negatívne ovplyvniť či zmariť celý jeho priebeh. Doposiaľ úrady od firiem požadovali oficiálne záruky, že informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní užívateľom neprezradia.

Podľa denníka The Wall Street Journal, ktorý o problematike informoval, nové pravidlá ochrany súkromia priamo neovplyvnia národnú bezpečnosť. Vládne vyšetrovacie agentúry majú stále možnosť požiadať o vydanie užívateľských dát prostredníctvom takzvaných národných bezpečnostných listov, pri ktorých sú firmy viazané mlčanlivosťou.

Ústretový krok technologických firiem sa nepáči úradom
V prípade, že sa najväčšie firmy, uchovávajúce údaje o miliardách užívateľov, rozhodnú informovať o prebiehajúcom vyšetrovaní, pôjde podľa odborníkov o dvojsečnú zbraň. „Upozorňovať užívateľov na žiadosti o vydanie ich súkromných údajov je presne to, čo by mali takéto spoločnosti robiť. Síce to môže spomaliť a skomplikovať vyšetrovací proces, ale presne o to ide,“ tvrdí Marc Rotenberg, šéf organizácie Electronic Privacy Information Center zameranej na ochranu osobných údajov. Na druhej strane sa však môže prehĺbiť už aj tak pretrvávajúce napätie vo vzťahoch medzi vládami a technologickými spoločnosťami. Právni experti tvrdia, že celý prípad môže napokon vyvrcholiť tým, že vlády budú hľadať iné legálne možnosti ako k dátam užívateľov bez zbytočného rozruchu pristupovať.

Niektoré spoločnosti už užívateľov o vyšetrovaní informujú
Viacero firiem k podobným praktikám, k akým sa zaviazal Google, Microsoft a Apple, prikročilo v minulosti už niekoľkokrát. Vo výsledku to údajne prispelo k tomu, že vyšetrovatelia od svojich požiadaviek upustili, alebo zvolili iné metódy. “Zistili sme, že vyšetrovacie orgány sa často rozhodnú stiahnuť svoju žiadosť akonáhle je o ich požiadavke informovaný samotný užívateľ,” potvrdila hovorkyňa spoločnosti Yahoo. Zatiaľ čo Apple plánuje užívateľov informovať o požiadavkách akýchkoľvek vyšetrovacích orgánov, Google užívateľov upozorní len v prípade, ak požiadavka pochádza od amerických vyšetrovateľov. Apple však užívateľov informovať nebude, ak budú v ohrození deti a mladiství.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #špehovanie #Google #Microsoft #Apple #NSA