Anglická Wikipédia má už 5 miliónov článkov. Ich kvalita je však rôzna

Napriek prekročeniu ďalšieho významného míľnika Wikipédia priznáva, že má stále množstvo nedostatkov najmä v kvalite a rozsahu článkov. Len zlomok z nich sa problematikou zaoberá do hĺbky a niektoré témy v encyklopédií stále chýbajú.

02.11.2015 21:46
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčšia encyklopédia na svete vznikla v roku 2001. V priebehu prvého roka do jej anglickej a svojho času jedinej jazykovej mutácie užívatelia vložili približne 20-tisíc článkov. O päť rokov neskôr prekročila prvý zásadný míľnik – jeden milión článkov. Dnes je Wikipédia dostupná vo vyše 200 jazykoch a prevádzkuje aj vlastné neziskové projekty s voľne prístupným obsahom. K prvému novembru 2015 jej anglická verzia prekonala päť miliónov individuálnych článkov.

V súčasnosti je Wikipédia siedmou najnavštevovanejšou internetovou stránkou vôbec, s približne ôsmimi miliardami návštev každý mesiac. “Aj keď Wikipédia je sama o sebe obrovským úspechom, je na nej stále čo zlepšovať. Stále nepokrýva milióny dôležitých tém a niektoré jej články nie sú dostatočne kvalitné,” píše encyklopédia na svojom blogu. Spomedzi piatich miliónov článkov len niekoľko desiatok tisíc prešlo náročným procesom verifikácie. Takéto príspevky sú označené za dobré alebo odporúčané. Ostatné príspevky, ktorých je väčšina, sú buď krátke alebo sa tematikou nezaoberajú dostatočne do hĺbky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #encyklopédia #Wikimedia