O2 už ponúka LTE pripojenie pre domácnosti a firmy na vidieku

Operátor zaradil do ponuky bezdrôtové pripojenie na internet pre domácnosti a firmy na vidieku. Dostupné bude vo všetkých okresoch, vo viac ako 230 obciach na Slovensku.

13.04.2017 12:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zaujímavú alternatívu k pevnému pripojeniu na internet začína ponúkať ďalší slovenský operátor. O2 do ponuky zaradilo Internet na doma, ku ktorému by mali mať prístup obyvatelia viac ako 230 obcí na Slovensku. „Zamerali sme sa na oblasti, kde sú v súčasnosti pre zákazníkov obmedzené možnosti pripojenia na internet. To je dôvod, prečo prioritne budeme pokrývať menšie obce,“ uviedol Tomáš Masár z O2. Do konca roka by malo byť pokrytých 350 lokalít, ktoré sú na zozname takzvaných bielych miest, teda oblastí s veľmi limitovanými či dokonca žiadnymi možnosťami pripojenia k internetu.

O2 sa zameria na obce s obmedzenými možnosťami pripojenia

V úvode však bude operátor internet ponúkať domácnostiam a firmám v približne 160 obciach. Využije pri tom technológiu LTE s prenosovými rýchlosťami do 128 Mbps. Najvyššie rýchlosti budú dostupné v najdrahšom, 30-eurovom, a dátovo obmedzenom balíku. O2 však neuvádza reálne, ale len teoretické rýchlosti, ktoré môžu byť výrazne nižšie, než avizovaných 128 Mbps. Samotnú technológiu pritom v pilotnej prevádzke testovalo v troch lokalitách pri Bratislave už počas minulého roka.

O2 ponúka tri rôzne balíčky pre službu O2... Foto: O2
O2 Internet na doma, o2 O2 ponúka tri rôzne balíčky pre službu O2 Internet na doma.

Za inštaláciu a aktiváciu pripojenia sa O2 neúčtuje žiadne poplatky. Pripojenie LTE TDD bude využívať frekvenčné pásmo 3.5 a 3.7 GHz. Technológie dodá Huawei. Pripojenie je ponúkané bez viazanosti a jeho dostupnosť si je možné overiť na stránkach O2.

Tri varianty s rôznymi rýchlosťami a objemom dát

O2 Internet na doma je dostupný v troch variantoch, ktoré sa líšia nie len prenosovými rýchlosťami ale objemom predplatených dát. Za najnižší „Modrý“ balík zákazník zaplatí 15 eur a získa 100 GB predplatených dát, ktoré môže preniesť rýchlosťou do 10 Mbps. Strieborný, 20-eurový, balík má dvojnásobok predplatených dát (200 GB) a trojnásobnú rýchlosť (30 Mbps). Pri najvyššom a najdrahšom, Zlatom, balíku si je za 30 eur možné predplatiť 300 GB dát s prenosovými rýchlosťami do 128 Mbps. Po prečerpaní dát operátor až do konca zúčtovacieho obdobia rýchlosť zníži na 256 kbit/s.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LTE #O2 #mobilný internet