Telefón vám už zazvoní do dvoch sekúnd. Telekom spustil VoLTE

Doposiaľ všetky hovory prebiehali v 2G alebo 3G sieti. Po novom už bude možné volať aj v sieti 4G, čo okrem iného znamená aj vyššiu kvalitu hovorov a rýchlejšie spojenie.

19.04.2017 07:30
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak ste sa čudovali, prečo v zahraničných filmoch zvonia hercom telefóny prakticky okamžite, zatiaľ čo na Slovensku je potrebné na spojenie niekoľko sekúnd čakať, máme pre vás odpoveď. Okrem filmového triku môže byť jedným z dôvodov aj využitie technológie zvanej Voice over LTE (skr. VoLTE). Na Slovensku ju v týchto dňoch oficiálne spustil Slovak Telekom.

Na volania s vyššou kvalitou Telekom využije 4G sieť

Pri VoLTE už volania neprebiehajú len cez hlasovú časť siete, ale aj priamo cez dátový kanál 4G siete. Neznamená to však, že pri takýchto volania bude užívateľ spotrebúvať predplatené megabajty. Telekom volania cez 4G účtuje rovnako ako klasické volania. Zákazník teda zmenu na faktúre nepostrehne. Všimnúť by si ju však mal pri volaniach samotných. S účastníkom na opačnej strane linky sa spojí do dvoch sekúnd (doposiaľ to bol až trojnásobok času) a kvalita hovoru by mala byť výrazne vyššia. „VoLTE umožňuje prenášať širšie zvukové spektrum a efektívne potlačiť ruchy v okolí. Výsledkom je kvalitnejší prenos hlasu ako pri bežnom hovore, dokonca aj v porovnaní s aktuálne nasadenou technológiou HD Voice,“ upresňuje Peter Gálik z Telekomu.

Na začiatok priveľa obmedzení. Technológiu využije minimum zákazníkov

To, že Telekom novú technológiu podporuje ale neznamená, že ju bude môcť automaticky využiť každý. Zákazník musí v prvom rade vlastniť kompatibilné zariadenia. Nimi sú v súčasnosti len dva smartfóny – Samsung Galaxy S7 a S7 Edge. V blízkej budúcnosti by mala byť technológia dostupná aj pre Galaxy S8 a S8+. Podporu ďalších zariadení Telekom síce oznámil taktiež, no bez ďalších upresnení.

V telefónoch je pred využitím VoLTE potrebné aktualizovať firmvér. Aktualizácia bude zákazníkovi automaticky ponúknutá. „Aktívnu službu VoLTE oznámi ikona VoLTE na displeji telefónu,“ doplnil Gálik.

Nakoľko VoLTE využíva 4G sieť, je potrebné, aby sa zákazník nachádzal v jej pokrytí a aby obaja volajúci disponovali podporovaným telefónom s aktualizovaným firmvérom a mali službu aktivovanú. V prvej fáze bude technológia dostupná len pre zákazníkov s paušálmi Happy. Neskôr ju Telekom sprístupní aj na predplatených kartách a u firemných zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #LTE #4G #3G #VoLTE