Uber už môže skončiť aj v Londýne. Mesto mu nepredĺžilo licenciu

Londýnsky dopravný podnik Uberu odmietol predĺžiť licenciu, vďaka ktorej mohol voziť ľudí ulicami hlavného mesta. Firma má teraz 21 dní na odvolanie. Spustila aj online petíciu.

24.09.2017 19:30
uber Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Uber bol v Londýne ako doma a stal sa súčasťou miestneho prepravného koloritu. Obyvatelia veľkomesta ale aj turisti sa naučili vyhýbať taxíkom a často si vyberali lacnejšiu formu prepravy. Ak mestská doprava neprichádzala do úvahy, na rad obvykle prišiel Uber, ktorý je výrazne lacnejší než klasická taxislužba. To sa ale možno onedlho zmení. Londýnsky dopravný podnik TFL (z angl. Transport for London) sa rozhodol nepredĺžiť Uberu licenciu, ktorá ho oprávňovala podnikať v hlavnom meste. Licencia firme vyprší v posledný septembrový deň. Následne sa Uber ocitne v patovej situácii. Dopravný podnik oznámil, že Uberu licenciu po tomto termíne nepredĺži, pretože nespĺňa podmienky pre udelenie licencie súkromného prepravcu.

Uber v Londýne nespĺňal prísne podmienky

Podľa dopravného podniku Uber nedostatočne nahlasoval trestné činy, dôkladne nepreveroval svojich vodičov a zistené boli údajne aj ďalšie problémy týkajúce sa bezpečnosti. Predstavitelia Uberu oznámili, že sa plánujú voči rozhodnutiu odvolať a pokúsia sa nadviazať dialóg s dopravným podnikom. Stretnúť sa so starostom mesta Sadiqom Khanom, ktorý bol zvolený len v máji minulého roka, sa im ale zatiaľ nepodarilo. Všetky žiadosti o stretnutie boli podľa nemenovaných zdrojov z prostredia firmy zamietnuté.

Vedenie londýnskej pobočky medzičasom oznámilo, že je ochotné urobiť kompromis a prispôsobiť sa požiadavkám dopravného podniku. Plánuje napríklad zvýšiť bezpečnosť cestujúcich, zlepšiť benefity pre vodičov ako aj obmedziť ich pracovnú dobu na niekoľko hodín denne. Firma má teraz 21 dní na odvolanie sa. V Londýne bude môcť operovať až do konečného rozhodnutia.

Firma spustila online petíciu

Uber chce získať aj podporu verejnosti. V piatok odštartovala internetovú petíciu na serveri Change.org, pod ktorú sa už podpísalo viac ako 650-tisíc ľudí. Ľudí k podpisu petície vyzýval aj Uber prostredníctvom svojej mobilnej aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #taxislužba #spolujazda #Uber