Apple priznal, že úmyselne spomaľuje staršie smartfóny

Firma smartfóny spomaľuje údajne kvôli starnúcej batérii. Chce tak predĺžiť výdrž a zabrániť nečakanému vypnutiu prístroja.

23.12.2017 20:30
Apple, iPhone, iPhone SE Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone SE)
debata (6)

Ak vlastníte starší iPhone s aktualizovaným operačným systémom, možno ste si všimli, že jeho odozva je pomalšia a mobil akoby strácal dych. Nie je to len váš pocit, je tomu skutočne tak. Spoločnosť Apple priznala, že úmyselne spomaľuje staršie smartfóny. Dôvodom vraj nie je presvedčiť ich majiteľov o prechode k novšiemu modelu, ale predĺženie životnosť smartfónov. Starnúca batéria už neposkytne toľko energie ako na začiatku, je preto potrebné znížiť výkon ostatných komponentov.

Na spomalené smartfóny upozornili ich majitelia

Apple sa k spomaľovaniu smartfónov nepriznal sám. Usvedčili ho až testy niektorých používateľov. Jeden z nich na serveri Reddit zverejnil porovnanie výkonu iPhonu 6S a 6 Plus. “Použil som bratov iPhone 6 Plus, ktorý bol rýchlejší než ten môj (pozn. iPhone 6S). Tu som si uvedomil, že niečo nie je v poriadku,” píše užívateľ pod skratkou TeckFire. Po tom, čo vo svojim mobile vymenil batériu, jeho výkon sa výrazne zvýšil.

Dôkladnejšie smartfóny otestovali niektoré zahraničné servery. Geekbench napríklad porovnal výkon rovnakých iPhonov s rôznymi verziami operačného systému iOS. Zistil, že niektoré z nich sú naozaj výrazne pomalšie. Apple sa na margo obvinení priznal. Firma tvrdí, že smartfóny naozaj spomaľuje, ale len preto, aby svojim majiteľom ešte nejakú dobu slúžili.

Staršie batérie už nezvládajú maximálnu záťaž

Pre li-ion batérie je typické, že spolu s pribúdajúcim vekom klesá ich výkon. “Lítiovo-iónové batérie strácajú schopnosť dodať dostatok energie počas maximálnej záťaže, obvzlášť v chladných podmienkach. Keď batéria nie je dostatočne nabitá alebo je staršia, smartfón sa môže nečakane vypnúť, aby tak ochránil ostatnú elektroniku,” píše vo svojom stanovisku Apple. Zároveň dodáva, že v minulom roku sprístupnil pre iPhone 6, 6s a SE – a tento rok aj pre iPhone 7 – špeciálnu funkciu, ktorá má zabrániť neočakávanému vypínaniu zariadenia. V praxi to znamená, že mobil sa síce nevypne, no nepôjde na plný výkon.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #batéria #nabíjanie