Obľúbené aplikácie zbierali históriu z prehliadača. Užívatelia nič netušili

Tri obľúbené aplikácie, ktoré používali stovky tisíc používateľov, bez dovolenia z prehliadača zbierali informácie o navštívených stránkach. Spoločnosť Trend Micro, ktorá je ich tvorcom, tvrdí, že údaje slúžili len na "bezpečnostné účely."

12.09.2018 16:45
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Neradi by ste sa o históriu navštívených stránok delili s niekým iným? Možno ste tak už nedobrovoľne urobili. Ak ste na svojom počítači s operačným systémom Mac OS mali nainštalovanú niektorú z troch aplikácií na čistenie systému, informácie o navštívených stránkach ste s najväčšou pravdepodobnosťou poskytli firme Trend Micro. Aplikácie Dr Cleaner, Dr Antivirus a App Uninstall od spoločnosti Trend Micro boli podozrivé zo zberu dát a ich posielania na čínske servery. Apple na podozrenia zareagoval a všetky tri aplikácie z obchodu App Store odstránil.

Spoločnosť Trend Micro sa bráni a tvrdí, že žiadne z údajov neukradla a neposielala na servery v Číne. “Správy o tom, že Trend Micro kradne užívateľské dáta a posiela ich na neznáme servery do Číny sú nepravdivé,” píše spoločnosť vo svojom oficiálnom vyhlásení. Pripúšťa však, že od užívateľov jednorazovo získavala “malú vzorku z histórie prehliadača”. Vzorka dát mala slúžiť len na “bezpečnostné účely”. Pod tým si Trend Micro predstavuje zisťovanie, či užívateľ v minulosti navštívil stránky, ktoré mohli obsahovať niektoré hrozby alebo advér, teda softvér, ktorý v sebe ukrýva neželanú reklamu.

Po vlne kritiky sa Trend Micro rozhodol zo svojich aplikácii odstrániť funkciu na zber dát a zo svojich serverov odstrániť históriu navštívených stránok za posledné tri mesiace. “Ospravedlňujeme sa našej komunite za prípadné pochybnosti, ktoré mohla mať, a zároveň ju uisťujeme, že dáta užívateľov sú v bezpečí a neboli nijak zneužité,” uzatvára spoločnosť, ktorá v súčasnosti očakáva opätovné schválenie aplikácii pre obchod App Store.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Trend Micro #Mac OS #App Store #Dr Cleaner #Dr Antivirus #App Uninstall