Operátori sa chvália svojimi 4G sieťami. Pri 5G sú však opatrní

Mobilné siete štvrtej generácie nám budú robiť spoločnosť ešte dlhé roky. Pripravované 5G siete ich zatiaľ nenahradia a ani z trhu nevytlačia. Pokrytie 4G sieťou na Slovensku naďalej kontinuálne rastie, zvyšujú sa aj rýchlosti.

19.11.2018 09:00
debata (1)

O 5G sieťach sa už hovorí niekoľko rokov. Tí, ktorí sa o ne zaujímajú vedia, že vybudovanie takýchto sietí nebude lacné, nehovoriac o počte zariadení, ktoré budú schopné využiť ich potenciál. Súčasné 4G siete s nami ešte nejakú dobu pobudnú a aj v najbližšej dekáde bude cez ne smerovať drvivá väčšina mobilnej dátovej prevádzky. Podľa technického riaditeľa Telekomu, Branimira Mariča, bude Slovensko v zavádzaní 5G zaostávať, keďže v mnohých miestach operátori stále nevyužívajú ani len plný potenciál 4G. Telekom nedávno v Petržalke spustil LTE sieť s rýchlosťou do 877 Mbit/s. Nie je to však rýchlosť, ktorú by mohol dosahovať bežný používateľ.

4G siete na Slovensku používame už 5 rokov

4G siete sú na Slovensku stále relatívne nové, a to aj napriek rozsiahlemu pokrytiu, ktoré sa operátorom za päť rokov podarilo dosiahnuť. Telekom v súčasnosti pokrýva 93,6 percenta populácie, Orange 92,2 percenta, O2 94,2 percenta a najmladšia 4ka 70 percent populácie. Len pred niekoľkými týždňami 4ka oznámila, že v priebehu nasledujúceho roka plánuje pokrytie rozšíriť. O koľko, zatiaľ neuviedla. Inštalovať však bude minimálne 50 nových vysielačov v rôznych lokalitách. Zvyšné lokality, ktoré nebude mať pokryté vlastnou 4G sieťou, bude dopĺňať 3G sieťou Orange v rámci národného roamingu.

Začiatky budovania 4G sietí boli aj Slovensku strastiplné. Komerčnú 4G sieť na Slovensku odštartoval Telekom, presne 15. novembra 2013. Najprv ju sprístupnil v piatich mestách – Nitra, Trnava, Žilina, Banská Bystrica a Prešov. Bratislava a Košice v zozname chýbali. Maximálne rýchlosti sa v 4G sieti navýšili na 73 Mbit/s pri sťahovaní a 23 Mbit/s pri posielaní dát. Vyššiu rýchlosť by však zákazníci ocenili viac, ak by im Telekom neponúkol len skromný balík dát, ktorý navyšoval až dodatočne. Pre operátora malo v tých časoch väčšiu prioritu rozšírenie 4G siete. V krátkom slede od jej spustenia sa mu podarilo pokryť 31 miest a necelých 24 percent populácie. V nasledujúcich mesiacoch a rokoch si už mohol popri zvyšovaní pokrytia dovoliť zvyšovať aj rýchlosti a objemy predplatených dát. Len pre porovnanie, kým v druhej polovici roka 2014 zákazníci všetkých štyroch mobilných operátorov preniesli v 4G sieti spolu takmer 550 Terabajtov dát, v súčasnosti sú to násobky tohto objemu.

O2 a Telekom majú takmer identické pokrytie, Orange v tesnom závese

Konkurenčný Orange komerčnú prevádzku 4G siete spustil v júli 2014. Na rozdiel od Telekomu začal v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Do konca roka mal v pláne pokryť 23 miest a tretinu populácie. Po spustení 4G Orange automaticky navýšil aj objemy predplatených dát, väčšinou na dvojnásobok. Pri 65 a 100-eurovom paušále to bolo necelých 10 giga dát.

Aj keď prvenstvo spustenia komerčnej 4G siete patrí Telekomu, úplne prvým operátorom na Slovensku, ktorý 4G v testovacej prevádzke spustil, bol O2. Sieť štvrtej generácie operátor ponúkol už v roku 2012 obyvateľom Bernolákova, Ivanky pri Dunaji a Zálesia. Za sto gigabajtov si vypýtal 15 eur mesačne. Komerčnú prevádzku svojej 4G siete O2 spustilo koncom roka 2014. Najmladší operátor 4ka vstúpil na slovenský trh v októbri 2015 už s vlastnou 4G sieťou, ktorá ale mala veľmi slabé pokrytie. V súčasnosti je na tom operátor výrazne lepšie, aj keď za zvyšnou trojicou stále v pokrytí zaostáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Orange #O2 #4G #5G #mobilný operátor #4ka