Dostane Facebook ďalšiu rekordnú pokutu?

Kvôli kauze Cambridge Analytica môže Facebook Spojeným štátom zaplatiť rekordnú pokutu. Rozhoduje o nej Federálna obchodná komisia FTC.

20.01.2019 16:47
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za svoj laxný prístup pri ochrane užívateľských dát už viacero veľkých firiem zaplatilo nemalé pokuty. Pridať sa k nim môže Facebook, ktorý môže dostať pokutu od americkej Federálnej obchodnej komisie (skr. FTC). Čo sa komisii nepáči? Facebook podľa nej porušil dohodu z roku 2011, v ktorej sa zaviazal, že bude chrániť dáta užívateľov, a že ich nebude poskytovať tretím stranám bez ich výslovného súhlasu.

Komisia sa dodržiavaním dohody Facebookom začala zaoberať v marci minulého roka po veľkom úniku dát, do ktorého bola zapojená spoločnosť Cambridge Analytica. Tej sa podarilo získať informácie o viac ako 70 miliónoch Američanov zaregistrovaných na Facebooku. Sociálna sieť sa bráni s tvrdením, že tento incident nebol porušením dohody medzi firmou a FTC. Či tomu bolo tak, potvrdí až vyšetrovanie, ktorého výsledkom môže byť rekordná pokuta.

Facebook by mohol Spojeným štátom zaplatiť viac ako 22,5 milióna dolárov, čo je suma, ktorú v roku 2012 mala komisii zaplatiť spoločnosť Alphabet. Facebook za to, že nezabránil vzniku závažného incidentu, ktorý niekoľko mesiacov zapĺňal titulky novín, môže v Spojených štátoch zaplatiť niekoľkonásobne väčšiu sumu, než materská spoločnosť Googlu. Vo Veľkej Británii už Facebook za rovnaký incident dostal najvyššiu možnú pokutu, 500-tisíc libier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #facebook #sociálna sieť #Cambridge Analytica