Slovenská Wikipédia dnes nefunguje. Editori protestujú proti európskej smernici

Editorom Wikipédie sa nepáči návrh smernice Európskeho parlamentu, ktorý by údajne mohol obmedziť používateľov internetu predbežným filtrovaním obsahu. Wikipédia ľudí vyzýva, aby napísali europoslancom a otvorene vyjadrili svoj nesúhlas s návrhom.

21.03.2019 12:10
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Slovenská Wikipédia bude počas celého štvrtka nedostupná. Návštevníci budú presmerovaní na stránku, v ktorej im editori vysvetľujú, prečo server nefunguje. Dôvodom je podľa nich protest proti návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. Proti návrhu už niekoľko mesiacov intenzívne protestuje časť občianskej verejnosti, odborníkov aj neziskových organizácií. Dôvodom je údajne riziko predbežného filtrovania obsahu a zvyšovania bariér pre vstup novej konkurencie do sféry vyhľadávania a prezentácie spravodajského obsahu.

Wikipédia sa vo svojom stanovisku odvoláva na kontroverzné články 11 a 13 smernice, ktorú 13. februára tohto roka schválil Európsky parlament. “Tak závažné zmeny môžu v konečnom dôsledku uškodiť nášmu cieľu – tvorbe a neustálemu vylepšovaniu najväčšej slovenskej encyklopédie,” píšu editori Wikipédie a dodávajú, že ide o poslednú šancu, ako zabrániť prijatiu tejto smernice. Do protestu sa okrem slovenskej verzie internetovej encyklopédie zapojila aj jej česká a nemecká odnož.

Slovenská Wikipédia 21. marca nefunguje. Foto: Wikipédia
Wikipédia Slovenská Wikipédia 21. marca nefunguje.

Problematické sú najmä dva články smernice

Podľa článku 11 sa majú autorské práva vzťahovať napríklad aj na krátke odkazy s úryvkom textu, ktoré odkazujú na iný web. S podobným typom odkazov sa môžete bežne stretnúť na sociálnych sieťach, kde sa okrem ilustračného obrázka zobrazí aj časť textu z odkazovaného článku. Autor, či držiteľ práv, by podľa smernice mohol aj takýto obsah spoplatniť.

Článok 13 zas hovorí o rozšírenej zodpovednosti prevádzkovateľov webov, ktorí by po novom zodpovedali aj za obsah umiestnený na web samotnými používateľmi. Doposiaľ za obsah “tretích strán” prevádzkovatelia webov nezodpovedali do takej miery, v akej by museli po schválení smernice. Prevádzkovatelia by navyše museli kontinuálne monitorovať všetok obsah, ktorý bol na ich servery umiestnený a v prípade, ak porušuje autorské práva ho aj bez vyzvania odstrániť. Výsledkom toho by mohlo byť výrazné filtrovanie, aj inak nezávadného, obsahu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Wikipedia #autorské práva