Slovenská aplikácia vás upozorní, ak ste v blízkosti človeka nakazeného koronavírusom

Aplikácia Zostaň zdravý upozorní, ak sa v okolí 50 metrov nachádza osoba nakazená koronavírusom. O kontakte s chorými informuje aj spätne pri zachovaní maximálnej anonymity.

18.03.2020 00:30
Zostaň zdravý Foto:
Mobilná aplikácia Zostaň zdravý.
debata (20)

Strach a panika sú momentálne emóciami, ktoré lomcujú mnohými ľuďmi v Európe, Slovákov nevynímajúc. Obavy, že sa v bezprostrednom okolí pohybuje osoba, u ktorej lekári diagnostikovali pozitívny nález nového koronavírusu, sú na mieste a opatrnosti nikdy nie je dosť. Nie je pritom dôležité vedieť, kto tou nakazenou osobou je, ale mať aspoň informáciu, že sa nachádza v tesnej blízkosti. Tím slovenských lekárov preto navrhol aplikáciu, ktorá má informovať širokú verejnosť o pohybe nakazených osôb pri zachovaní maximálnej diskrétnosti. Aplikácia síce za pomoci GPS zbiera údaje o polohe pacientov, no sprístupnené údaje sú anonymizované a navyše zverejňované s niekoľkominútovým oneskorením.

Aplikácia ako prevencia pred šírením koronavírusu

Ako tvorcovia aplikácie píšu na stránkach projektu Zostaň zdravý, cieľom je lepšie chrániť ľudí pred vírusom tak, že ich aplikácia podporí v dodržiavaní karantény. Za cieľ má tiež informovať používateľov, ak vyskytnú v blízkosti registrovanej infekcie na vzdialenosť kratšiu ako 50 metrov. Užívatelia sa tiež dozvedia spätne, že sa stretli s osobou, ktorá bola neskôr pozitívne testovaná. Informácie sa zobrazia priamo na mape. “Je na rozhodnotí človeka, či tieto incidenty vyhodnotí ako dosť vážne či časté, a hneď alebo až po výskyte prvých klinických príznakov sa rozhodne dať otestovať pre COVID-19,” píšu autori projektu.

zväčšiť Princíp fungovania aplikácie Zostaň zdravý. Foto: Zostaň zdravý
Zostaň zdravý, mobilná aplikácia Princíp fungovania aplikácie Zostaň zdravý.

Aplikácia, pri ktorej sa lekári inšpirovali podobnými projektami z Izraela, Nemecka či Spojených štátov, má okrem iného pomôcť lepšie zvládať nápor pacientov, a zároveň im poskytnúť promptnú spätnú odozvu, na ktorú by museli inak niekoľko dní čakať. "Testovanie podozrivých prípadov, ich kontaktov a komunikácia k pacientovi je neprehľadné. Ľudia aktuálne nemajú šancu zistiť výsledky svojich testov, hoci na to majú právo. Pacienti sa nevedia dovolať na poverené pracoviská – , pre bratislavský kraj sú k dispozícií tri telefónne linky. Tie sú neustále obsadené. Reálne počty chorých sú rádovo vyššie. Nakazení jedinci preto nevedomky nákazu šíria ďalej. Zrýchlené testovanie a následný efektívny manažment chorého v súčasnej situácii kritické,” doĺňa jeden zo zakladajúcich členov pracovnej skupiny projektu, doktor Andrej Thurzo.

Anonymné informácie o nakazených osobách

“Ľudia si môžu priamo z aplikácie vybrať možnosť otestovať sa na COVID-19, a zároveň do nej naspäť dostanú informáciu o pozitivite, bez potreby niekam volať či chodiť.” Každému používateľovi aplikácia priradí unikátny kód, ktorý bude použitý ako doplňujúci identifikátor pri testovaní vzorky. “V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom, laboratóriom alebo lekárom lekárom označený ako pozitívny, aplikácia v takom prípade automaticky upozorní ľudí, ktorí boli s nakazenou osobou v poslednej dobe v blízkosti,” upresňujú lekári.

Mobilná aplikácia, ktorá je už dnes dostupná pre systém Android (a onedlho bude sprístupnená aj pre iOS), zachytáva len polohu užívateľa cez GPS. Zadávanie osobných údajov vrátane mena a telefónneho čísla nie je povinné, a tak konkrétnu osobu cez aplikáciu nie je možné vystopovať. “Aplikácia nezohľadňuje žiadne iné záujmy, než hlavnú prioritu lekárov a bežných ľudí v tomto čase – zastavenie šírenia vírusu COVID-19.”

Aplikácia možno neskôr prejde viacerými úpravami. “Naša iniciatíva a realizácia projektu stojí na dobrovoľnej snahe pomôcť si v boji proti katastrofe, ktorá postihla Slovensko,” uzatvára A. Thurzo.

Aplikácia Zostaň zdravý na stiahnutie pre Android a iOS (čoskoro).

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná aplikácia #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19 #Zostaň zdravý