WhatsApp obmedzí počet správ, ktoré môžete preposlať

Kvôli šíreniu falošných správ v súvislosti s koronavírusom WhatsApp dočasne obmedzí počet správ, ktoré môžu užívatelia preposielať.

10.04.2020 15:30
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak ste si zvykli medzi priateľmi a známymi cez skupiny na WhatsApp preposielať zaujímavé texty a odkazy, po novom to budete mať ťažšie. WhatsApp, respektíve materská spoločnosť Facebook, obmedzí počet správ, ktoré môže užívateľ hromadne preposlať. Dôvodom je rozšírené zdieľanie falošných správ o koronavíruse. Aj cez WhatsApp sa totiž šíria rôzne falošné teórie o pôvode vírusu o sprisahaniach mocných a o údajne existujúcich liekoch, ktoré chorým ľuďom nie sú zámerne podávané.

Podľa nových pravidiel môže užívateľ správy, ktoré boli identifikované ako veľmi zdieľané v skupinách s päť a viac ľuďmi, odosielať ľuďom už len po jednom. Až donedávna pritom mohol na pár kliknutí preposlať správu 256 ľuďom naraz. Tieto správy pritom spočiatku neboli označené ako preposlané, preto nebol jednoduché identifikovať pôvodcu šírenia prípadných poplašných správ.

V roku 2018 WhatSapp začal experiemtnovať s obmedzeniami v počte preposlaných správ. Takéto správy najprv začal označovať ako preposlané a neskôr ich takisto onálepkoval značkou opakovaného zdieľania. V minulom roku potom firma pristúpila k obmedzeniam preposielania správ na maximálne päť ľudí naraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Whatsapp #falošné správy #koronavírus #Covid-19 #preposielanie správ