Apple zvažuje presunutie výroby iPhonov z Číny do Indie

Až pätinu z celkových výrobných kapacít by mohol v horizonte piatich rokov Apple presunúť z Číny do Indie. Firma by mala prístup k aj rôznym zvýhodneniam od indickej vlády.

11.05.2020 19:01
iphone 11 pro, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (43)

Súčasná komplikovaná situácia v súvislosti s koronavírusom robí vrásky na čele aj mnohým výrobcom spotrebnej elektroniky, ktorá sa zväčša vyrába v Číne. Nikto pritom zatiaľ nevie predpovedať, ako sa obmedzenia vo výrobe dotknú dodávok nových zariadení tak v krátkodobom ako aj dlhodobom horizonte. S určitosťou možno už dnes tvrdiť, že ak predstavenie nových zariadení aj meškať nebude, ich výroba bude obmedzená a na nový kúsok spotrebnej elektroniky si budú musieť zákazníci počkať oveľa dlhšie než obvykle. Firmy preto uvažujú aj o alternatívnych scenároch. Jednou z nich je Apple, ktorý údajne zvažuje presunutie časti výroby nových smartfónov z Číny do Indie.

Ako informoval server 9to5mac, presun výroby by nebol okamžitý, ale prebiehal by postupne v horizonte nasledujúcich piatich rokov. Väčšina výroby by bola určená na export do Európy, Ázie a Spojených štátov. Aj takýmto spôsobom by Apple dokázal obmedziť svoju závislosť na výrobných kapacitách v Číne. Presun výroby do Indie by bol síce nákladný, no operatívne náklady by nemuseli byť vyššie než tie v Číne.

Podľa serveru Economic Times už Apple niekoľko mesiacov rokuje s predstaviteľmi indickej vlády o presunutí až pätiny z celkovej produkcie z Číny do Indie. Apple by mohol využiť aj zvýhodnené podmienky, ktoré zahraničným výrobným firmám ponúka indická vláda v rámci iniciatívy PLI. Iniciatíva má pomôcť prilákať zahraničných výrobcov a zvýšiť výrobu elektroniky a obzvlášť smartfónov vo viacerých regiónoch.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #iPhone #India #výroba smartfónov