Facebook 'položí' na dno oceánov 37-tisíc kilometrov optických káblov

Facebook spolu s niekoľkými telekomunikačnými firmami investuje milióny dolárov do vybudovania podmorskej linky okolo afrického kontinentu. Na dno uložia optický kábel s celkovou dĺžkou 37-tisíc kilometrov. Len o 3000 kilometrov kratší, než je obvod Zeme.

16.05.2020 13:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak podmorskú linku vybudujú, bude patriť k najdlhším na svete. Facebook spolu s viacerými telekomunikačnými operátormi plánuje prepojiť jednotlivé regióne Afriky s vysokorýchlostným internetom. Na dno oceánu položia 37-tisíc kilometrov podmorských káblov s uzlami v 16 krajinách. Projekt s názvom 2Africa by mal okrem iného Afriku prepojiť aj s Európou a regiónom Blízkeho východu. Celkový rozpočet nie je známy, no podľa agentúry Bloomberg by sa mohol blížiť k sume 1 miliardy dolárov.

Káble by mali firmy položiť na oceánske dno v nasledujúcich troch rokoch a v roku 2024 by už mali byť nové komunikačné uzly plne v prevádzke. V porovnaní so súčasnými uzlami prepájajúcimi africký kontinent so svetom, by nová linka mala až trojnásobnú kapacitu. “Po dokončení by táto nová linka poskytovala tak potrebnú internetovú kapaciu a spoľahlivosť naprieč celou Afrikou. Zabezpečila by tiež potreby neustále rastúceho dopytu po kapacite na Blízkom východe a pomohla aj pri budovaní 4G a 5G sietí pre stovky miliónov ľudí,” uviedol Facebook na svojom blogu. V Afrike v súčasnosti žije viac ako 1,3 miliardy ľudí.

Podmorský kábel, ktorý na dno oceánu položí fínska firma Alcatel Submarine networks, bude zakopaný hlbšie v oceánskom podloží než iné optické káble. Väčšia hĺbka im má poskytnúť dodatočnú ochranu pred poškodením. Vybudovanie siete majú spolufinancovať aj firmy MTN Group. Telecom Egypt, Vodafone a Orange SA.

Podmorské káble v dnešnej dobe obsluhujú drvivú väčšinu z medzikontinen­tálnej dátovej prevádzky. Vďaka nim je možné rýchlo prenášať dáta vo veľkých objemoch a s nákladmi, ktoré sú v porovnaní s inými technológiami len zanedbateľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Afrika #optický kábel #podmorská linka