Nový iPhone bez nabíjačky a slúchadiel? Budú už len za príplatok

Viaceré indície nasvedčujú tomu, že Apple k novej verzii iPhonu 12 nepribalí nabíjačku ani slúchadlá. Budú už len za príplatok.

01.07.2020 17:55
iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Keď Apple predstavil jedenástu sériu iPhonov, pre niekoho bolo možno prekvapením, že najlacnejší iPhone mal v balení len obyčajnú 5-Wattovú nabíjačku, aj keď sám o sebe podporuje rýchlonabíjanie. Výkonnejšia 18-Wattová nabíjačka bola až súčasťou drahších modelov Pro a Pro Max. Zdá sa, že Apple by mohol prikročiť ešte k dramatickejším zmenám. Najnovšie iPhony 12, ktorých predstavenie sa očakáva na jeseň, by už nabíjačku v balení nemuseli mať vôbec. Tvrdí to napríklad jeden z často citovaných analytikov Apple, Ming-či Kuo, podľa ktorého budú v balení okrem nabíjačky chýbať aj slúchadlá EarPods.

Prečo by Apple mal zákazníkov ochudobniť o nabíjačku a slúchadlá? Dôvodov môže byť viacero. O univerzálnych nabíjačkách sa minimálne v regióne Európskej únie rozpráva už dlhé roky. Rovnako dlho európski politici spomínajú aj ekologickejšie balenia spotrebnej elektroniky, ktorých by nabíjačky a káble nemuseli byť súčasťou. Dôvod? Ľudia už aj tak nejakú kompatibilnú nabíjačku vlastnia. A ak nie, môžu si ju zakúpiť a neprispievať tak k tvorbe elektronického odpadu. Ekológia síce môže byť dôvodom, na ktorý sa bude Apple nezištne odvolávať, no skutočnosť môže byť iná. Tým, že by firma k mobilom nepribalila nabíjačku a slúchadlá, by ušetrila pár jednotiek či desiatok dolárov, ktoré bude musieť chtiac-nechtiac investovať do podpory 5G. Zároveň by zákazníkov mohla primať k tomu, aby si nabíjačku dodatočne zakúpili. Nie je prekvapením, že práve originál nabíjačky Apple nepatria k najlacnejším, nehovoriac o tých, ktoré podporujú rýchlonabíjanie.

K iPhonom by podľa Kua mohla byť nabíjačka len ako doplnkové príslušenstvo za príplatok. Apple by navyše okrem štandardnej 5-Wattovej a výkonnejšej 18-Wattovej mohol predávať aj úplne novú 20-Wattovú nabíjačku, ktorá by nabíjací čas mohla ešte o čosi skrátiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPhone 12